Smakosze.pl Przepisy Biorę kapustę kiszoną i zalewam tym sosem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Fot. youtube.com/smacznytv

Biorę kapustę kiszoną i zalewam tym sosem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

19 lutego 2025

Ten banalny i błyskawiczny obiad z piekarnika to zdrowe danie na bazie kapusty kiszonej. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i równie łatwo odgrzewa. Dlatego sprawdzi się jako posiłek przygotowany z góry na więcej niż jeden dzień.

Zapiekana kapusta kiszona

O tym, że kapustę kiszoną można obrabiać cieplnie, Polaków przekonywać nie trzeba. A jednak jest w tym przepisie coś wyjątkowego. Oto sposób na nietypową zapiekankę kapuścianą z mięsem mielonym.

Danie jest proste w przygotowaniu niczym zapiekanka . Mięso dodaje mu sytości, kapusta – nieco odchudza. To w końcu niskokaloryczne i gaszące apetyt warzywo, które w kiszonym wydaniu jest dodatkowo świetnym ładunkiem witamin i probiotyków. Podobnie jak każdą inną zapiekankę, także i tę zapiec można z serem lub zrezygnować z tego składnika , by odjąć kalorii naszemu obiadowi.

kapusta kiszona
Fot. youtube.com/smacznytv
Pierogi po góralsku są hitem w moim domu. Sekretem smaku jest ten ser

Kapusta kiszona na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Do sosu mięsnego użyty jest tam koncentrat pomidorowy. Jeśli zamiast niego użyjemy passaty czy pomidorów w puszce, pamiętajmy, by zaplanować nieco więcej gotowania dla zredukowania sosu do pożądanej gęstości.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 100 ml passaty
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie: 100 g mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka, kminek
gotowa zapiekanka
Fot. youtube.com/smacznytv

Obiad z zapiekanej kapusty

Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Przyprawiamy pieprzem i kminkiem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, solimy, przyprawiamy papryką i obsmażamy. Kiedy będzie rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę . Dusimy, aż uzyskamy niezbyt rzadką konsystencję.

mięso mielone
Fot. youtube.com/smacznytv

Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy warstwę i posypujemy połową posiekanej natki pietruszki. Na wierzch układamy kapustę kiszoną.

Na warstwę kapusty wykładamy jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrównujemy. Jeśli decydujemy się na użycie sera, posypujemy nim zapiekankę. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Przed podaniem na obiad zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na kładzione kluski i barszcz na maślance .

porcja zapiekanki
Fot. youtube.com/smacznytv
Najgorszy dodatek do kawy. Tuczy i źle działa na trzustkę
Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy