Biorę kapustę kiszoną i zalewam tym sosem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Ten banalny i błyskawiczny obiad z piekarnika to zdrowe danie na bazie kapusty kiszonej. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i równie łatwo odgrzewa. Dlatego sprawdzi się jako posiłek przygotowany z góry na więcej niż jeden dzień.
Zapiekana kapusta kiszona
O tym, że kapustę kiszoną można obrabiać cieplnie, Polaków przekonywać nie trzeba. A jednak jest w tym przepisie coś wyjątkowego. Oto sposób na nietypową zapiekankę kapuścianą z mięsem mielonym.
Danie jest proste w przygotowaniu niczym zapiekanka . Mięso dodaje mu sytości, kapusta – nieco odchudza. To w końcu niskokaloryczne i gaszące apetyt warzywo, które w kiszonym wydaniu jest dodatkowo świetnym ładunkiem witamin i probiotyków. Podobnie jak każdą inną zapiekankę, także i tę zapiec można z serem lub zrezygnować z tego składnika , by odjąć kalorii naszemu obiadowi.

Kapusta kiszona na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Do sosu mięsnego użyty jest tam koncentrat pomidorowy. Jeśli zamiast niego użyjemy passaty czy pomidorów w puszce, pamiętajmy, by zaplanować nieco więcej gotowania dla zredukowania sosu do pożądanej gęstości.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 100 ml passaty
- 200 g jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie: 100 g mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, papryka, kminek

Obiad z zapiekanej kapusty
Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Przyprawiamy pieprzem i kminkiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, solimy, przyprawiamy papryką i obsmażamy. Kiedy będzie rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę . Dusimy, aż uzyskamy niezbyt rzadką konsystencję.

Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy warstwę i posypujemy połową posiekanej natki pietruszki. Na wierzch układamy kapustę kiszoną.
Na warstwę kapusty wykładamy jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrównujemy. Jeśli decydujemy się na użycie sera, posypujemy nim zapiekankę. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Przed podaniem na obiad zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na kładzione kluski i barszcz na maślance .
