Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi po góralsku są hitem w moim domu. Sekretem smaku jest ten ser
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.02.2025 17:24

Pierogi po góralsku są hitem w moim domu. Sekretem smaku jest ten ser

Pyszne pierogi po góralsku
Fot. Canva/MarkSkalny

Pierogi to tradycyjne polskie danie znane na cały kraj i nie tylko. Jeśli zapytamy obcokrajowca o to, czy zna jakąś polską potrawę, to z pewnością odpowie, że pierogi. Nie ma się co dziwić. Są one przepyszne, a rozpływający się w ustach farsz razem z ciastem tworzą niesamowitą potrawę, która jest gwarancją fantastycznego smaku. Przedstawiamy Wam przepis na pierogi po góralsku. 

Pierogi polskim klasykiem smakowym

Pierogi to potrawa, z której słynie nasz kraj. Jest to niesamowite połączenie smaku dobrze zagniecionego ciasta, oraz aromatycznego farszu, który można zrobić na wiele sposobów. Pierogi mogą być wytrawne, czyli np. z mięsem, z kapustą i grzybami czy też zrobione na słodko, między innymi z serem lub z owocami np. z jagodami. 

Pyszne pierogi z cebulką na wierzchu
Fot. Canva/andreii77

Czym wyróżniają się pierogi po góralsku? Na pewno połączeniem ziemniaków z bryndzą, a także wyczuwalnym aromatem idealnie zeszklonej cebulki. Koniecznie musicie je przygotować w domu

Najgorszy dodatek do kawy. Tuczy i źle działa na trzustkę

Pierogi po góralsku, czyli gwarancja unikatowego smaku

Pierogi po góralsku to fantastyczna potrawa, która z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 żółtko
  • ciepła woda
  • sól

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g bryndzy
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku 
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pierogi po góralsku?

Pierogi po góralsku to przepyszne danie, które warto przygotować, aby odblokować nowe smaki. Jeśli przyrządzicie je raz, to pewnie będziecie to robić częściej. 

W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę i wysypać ją na stolnicę. Następnie starannie robimy w mące dołek, w którym umieszczamy żółtko oraz dodajemy łyżkę roztopionego masła. Następnie doprawiamy szczyptą soli i wlewamy powoli ciepłą wodę. Wyrabiamy nasze ciasto. Kiedy już zagnieciemy nasze ciasto, to zwijamy je w kulę, przykrywamy najlepiej miską i odstawiamy na 20 minut, aby mogło odpocząć

W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później należy ostudzić, utłuc i wymieszać z bryndzą. Cebule natomiast drobno siekamy i smażymy razem z również drobno pokrojonym boczkiem. Do farszu dodajemy cebulkę, ale bez boczku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Ciasto kroimy na kilka mniejszych kawałków. Każdy cienko rozwałkowujemy i wykrawamy starannie kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko wykładamy farsz łyżką. Brzegi naszych pierogów zlepiamy. 

Surowe pierogi gotowe do ugotowania
Fot. Canva/woyzzeck

Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od czasy wypłynięcia. Następnie wykładamy nasze smakołyki na talerz i posypujemy skwarkami z boczku i zeszklona cebulką.

Pyszne pierogi z boczkiem na wierzchu
Fot. Canva/Dar1930

Sprawdź ulepszony przez Strzelczyka przepis na chleb w jajku. Zobacz, co warto przygotować na Tłusty Czwartek