Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedyś biła rekordy popularności, dziś jest zapomniana. Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż żurek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2025 12:16

Kiedyś biła rekordy popularności, dziś jest zapomniana. Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż żurek

zupa maślankowa
Fot. youtube.com/sylwiamachnik-milma

Oto sposób na nieco oszukany żurek. Zamiast z kiszonej mąki, kwaśny smak pochodzi z przetworów mlecznych. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ta zupa bez wątpienia zasługuje na przypomnienie.

Zupa na maślance

Kwaśne zupy to jeden z najcenniejszych zbiorów tradycyjnych polskich przepisów. Proste wywary mięsne czy warzywne dzięki dodatkowi kwasu zyskują pełnię smaku i bogactwo wartości odżywczych. Kiszonki to w końcu bogactwo witamin i doskonałe wzmocnienie odporności, zwłaszcza dzięki poprawie kondycji jelit.

Kiedy myślimy o kwaśnych zupach, w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy zupy z kiszonkami, takimi jak ogórki czy kapusta, albo zakwasami z mąki. Smaku i odczynu dodać jednak może także coś naturalnie kwaśnego, jak szczaw. Albo – jak w dawnych polewkach – różne postacie kwaszonego mleka, jak maślanka w naszym wypadku.

hartowanie maślanki
Fot. youtube.com/sylwiamachnik-milma
Wycofują to z półek w całej Polsce. W uwielbianym produkcie wykryto groźną toksynę

Maślanka zamiast żurku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sylwii Machnik-Milmy. Autorka używa do swojego żurku podsmażonej kiełbasy. Warto wzbogacić ją o nieco boczku, zwłaszcza przy dość chudych dziś sklepowych kiełbasach. Nie całe mięso także trzeba wysmażać do zupy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 l maślanki
  • 2 pęta kiełbasy
  • 100-200 g boczku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 kawałek selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, majeranek
duszenie warzyw
Fot. youtube.com/sylwiamachnik-milma

Żurek z maślanką

Warzywa korzeniowe kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie kiełbasę i boczek. Ten ostatni wrzucamy do zimnego garnka, ustawiamy na niewielkim ogniu i wysmażamy.

Do boczku dodajemy połowę kiełbasy i przeciskamy przez praskę czosnek. Dorzucamy włoszczyznę, ziemniaki, pora pokrojonego w półplasterki. Dosypujemy łyżeczkę soli, dodajemy przyprawy i dusimy przez chwilę.

gotowanie warzyw
Fot. youtube.com/sylwiamachnik-milma

Zupę zalewamy wodą do przykrycia warzyw, dodajemy resztę kiełbasy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości ziemniaków. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie, dwie chochle zupy przelewamy do miski, by zahartować maślankę.

Do odlanej zupy dodajemy połowę maślanki. Mieszamy dokładnie i przelewamy do garnka. Znów odlewamy dwie chochle zupy i hartujemy drugą połowę maślanki. Całość na minimalnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku i od razu wyłączamy palnik. 

Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione i niezwykły sernik Heni Foks.

polewka żurek
Fot. youtube.com/sylwiamachnik-milma