Smakosze.pl Przepisy Biorę pierś z kurczaka i dosypuję ten składnik. Poezja smaku, rodzina jest zachwycona
Fot. YouTube/Przepisy dla duszy

Biorę pierś z kurczaka i dosypuję ten składnik. Poezja smaku, rodzina jest zachwycona

12 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zainspiruj się i przygotuj obiad z piersi kurczaka. Danie z całą pewnością trafi w gusta domowników, a ty zostaniesz okrzyknięta kucharką roku. Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że smaczny posiłek możesz przygotować w kilka chwil. Kurczaka w takiej odsłonie jeszcze nie jadłaś.

Doskonały obiad z piersi kurczaka

Mięso z kurczaka cieszy się ogromną popularnością. Niewątpliwym jego atutem jest to, że można przygotować je na wiele sposobów. Warto to wykorzystać i przygotować smaczny obiad z piersi kurczaka. Będzie smakował wyśmienicie dzięki dodatkowi kaszy manny.

Kasza manna doskonale połączy mięso z pozostałymi składnikami. Dodatkowo dzięki niej kotlety wyjdą wyjątkowo delikatne. Dla tego smaku warto zaryzykować i przygotować taki obiad nawet dzisiaj. Za chwilę przekonasz się, jakie to proste.

kotlety z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Przepisy dla duszy
Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki

Pierś z kurczaka i kilka składników

Głównym składnikiem jest pierś z kurczaka, z której przygotujesz siekane kotlety. Aby smakowały wybornie, potrzebne będą także przyprawy oraz inne produkty.  Zerknij na listę poniżej, aby sprawdzić, co się przyda do przygotowania obiadu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Przepisy dla duszy , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad z piersi kurczaka

Umytą pierś z kurczaka oczyść z błon, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski i wsyp kaszę mannę. Wbij jajko oraz wsyp mieloną paprykę, pieprz oraz sól. Cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Przesyp ją do miski i dodaj majonez.

Składniki wymieszaj, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, nakładaj mięso i za pomocą łyżki formuj z niego kotlety.

Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj koniecznie ten warstwowy deser z jabłkami . Dowiedz się też, jak zrobić dżem bez dodatku cukru .

kotle ty.jpg
Fot. YouTube/Przepisy dla duszy
W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie
Ułóż w rondelku i zalej sosem. Takie zrazy to moj ulubiony obiad na weekend
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy