Smakosze.pl Przepisy Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek
Fot. Canva

Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek

1 marca 2025

Jeżeli piątek – to ryba na obiad. Ale jaka? Na szczęście możliwości jest tu niezmierzona ilość. Na przykład taka ryba pod warzywną okrywą.

Ryba na piątek

Dietetycy namawiają nas regularnie, byśmy jedli więcej ryb . Faktycznie, poza świętami nie jest z tym u nas najlepiej. Sytuację ratuje jednak tradycja piątkowego postu , kiedy w wielu domach na obiad jest właśnie ryba.

Dlatego na wagę złota są przepisy, które pokazują nam nowe oblicza tych znanych produktów. Sięgamy dziś po filet z dorsza , jeden z najpopularniejszych gatunków na piątkowy rybny obiad. Dorsz jest łatwy do kupienia w postaci filetów, a także polędwiczek. W obu wydaniach świetnie odnajdzie się w tej potrawie .

pieczony dorsz

Tą zupą ochronisz jelita jak balsamem. Pomaga na wzdęcia, ból, jest jednak 1 haczyk

Piątkowy obiad z dorsza

Zapiekamy taką rybę z serem i marchewką . Efekt przypomina nieco rybę po grecku. Dodaje też jeszcze więcej zdrowych składników do obiadu z ryby, czyli bardzo zdrowego posiłku pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych mikroelementów .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • 2 marchewki
  • 100 g śmietany
  • 50 g sera (gouda albo mozzarella)
  • 30 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie, suszony czosnek, suszone pomidory z torebki

ryba po grecku

Pieczony dorsz z marchewką

Filety opłuczemy i czyścimy. Nacieramy je solą . W miseczce zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.

W małym rondelku podgrzewamy śmietanę . Przyprawiamy ją solą, pieprzem i przyprawami.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy ją na filety.

filety z dorsza

Marchewkę polewamy sosem śmietanowym. Na tarce o grubych okach ścieramy ser. Po porcji nakładamy na każdą z ryb .

Naczynie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pod koniec pieczenia zwiększamy na kilka minut temperaturę lub włączamy funkcję grill, jeśli chcemy przyrumienić ser.

Wypróbuj też przepisy na chleb z ziarnami bez mąki oraz zdrowe ciasteczka owsiane .

zapieczony dorsz

Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego coś nie z tej ziemi
Uwielbiana zupa naszych babć. Gotowały ją częściej niż rosół, czy ogórkową
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy