Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek
Jeżeli piątek – to ryba na obiad. Ale jaka? Na szczęście możliwości jest tu niezmierzona ilość. Na przykład taka ryba pod warzywną okrywą.
Ryba na piątek
Dietetycy namawiają nas regularnie, byśmy jedli więcej ryb . Faktycznie, poza świętami nie jest z tym u nas najlepiej. Sytuację ratuje jednak tradycja piątkowego postu , kiedy w wielu domach na obiad jest właśnie ryba.
Dlatego na wagę złota są przepisy, które pokazują nam nowe oblicza tych znanych produktów. Sięgamy dziś po filet z dorsza , jeden z najpopularniejszych gatunków na piątkowy rybny obiad. Dorsz jest łatwy do kupienia w postaci filetów, a także polędwiczek. W obu wydaniach świetnie odnajdzie się w tej potrawie .
Piątkowy obiad z dorsza
Zapiekamy taką rybę z serem i marchewką . Efekt przypomina nieco rybę po grecku. Dodaje też jeszcze więcej zdrowych składników do obiadu z ryby, czyli bardzo zdrowego posiłku pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych mikroelementów .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 filety z dorsza
- 2 marchewki
- 100 g śmietany
- 50 g sera (gouda albo mozzarella)
- 30 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Zioła prowansalskie, suszony czosnek, suszone pomidory z torebki
Pieczony dorsz z marchewką
Filety opłuczemy i czyścimy. Nacieramy je solą . W miseczce zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.
W małym rondelku podgrzewamy śmietanę . Przyprawiamy ją solą, pieprzem i przyprawami.
Filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy ją na filety.
Marchewkę polewamy sosem śmietanowym. Na tarce o grubych okach ścieramy ser. Po porcji nakładamy na każdą z ryb .
Naczynie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pod koniec pieczenia zwiększamy na kilka minut temperaturę lub włączamy funkcję grill, jeśli chcemy przyrumienić ser.
Wypróbuj też przepisy na chleb z ziarnami bez mąki oraz zdrowe ciasteczka owsiane .