Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tą zupą ochronisz jelita jak balsamem. Pomaga na wzdęcia, ból, jest jednak 1 haczyk
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.03.2025 15:31

Tą zupą ochronisz jelita jak balsamem. Pomaga na wzdęcia, ból, jest jednak 1 haczyk

zupa ogórkowa
Fot. Shutterstock

W pogoni za dietetycznymi daniami sięgamy często po egzotyczne przepisy. Tymczasem świetnym wsparciem diety są także nasze rodzime potrawy. Oto jak sprawić, by należała do nich zupa ogórkowa.

Zupa z kiszonkami

Ocet, kwas mlekowy lub alkohol – w zależności od tego, które bakterie zagrają w naszym produkcie odstawionym do fermentacji, dostaniemy jeden z takich produktów. W kuchni polskiej specjalnością są zwłaszcza kiszonki produkowane fermentacją mlekową. Należą do nich zakwas i mnóstwo kiszonek, w tym najpopularniejsze przetwory – ogórki.

Nasi przodkowie wiedzieli, co robią, decydując się, by nasza kuchnia wyglądała właśnie w ten sposób. Kiszonki to niemal niezastąpione źródło dobrych bakterii, które gnieżdżą się w naszych jelitach

kiszenie ogórków

Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego coś nie z tej ziemi

Zdrowe ogórki kiszone

Tam odpowiadają za procesy trawienne, właściwą pracę układu wydalniczego, a także choćby odporność. Mówi się też, że jelita są drugim mózgiem człowieka – mają wpływ nawet na nasz nastrój i codzienne funkcjonowanie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Prócz tego kiszone produkty są także doskonałym źródłem niektórych witamin i minerałów. Chodzi tu nie tylko o osławioną witaminę C, lecz także K czy te z grupy B, oraz potas, magnez czy wapń. Przez te składniki mają wpływ na bardzo wiele aspektów funkcjonowania naszego ciała.

ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa w diecie

Dlatego powinniśmy zabiegać o to, by w naszej diecie dania takie jak zupa ogórkowa pojawiały się jak najczęściej. Jednak prócz tego dbać należy o odpowiednią jakość zupy. Nasz codzienny przepis, niestety, nie jest tu optymalny.

Gotując zupę ogórkową często dodajemy jej podstawowy składnik od razu. Tymczasem ogórków kiszonych ani wody, w której pływają, nie należy gotować zbyt długo. Wysoka temperatura zabije probiotyki, na których tak nam zależy. Sok i starte warzywa dodajemy więc pod koniec gotowania.

ogórki kiszone

Zupa bez zabielania

Dobrze jest też zrezygnować z zabielania zupy śmietaną. Jest ona dość ciężka, pełna tłuszczu (minimum 18 proc., a niektórzy używają też słodkiej śmietanki). Jeśli nie potrafimy się powstrzymać, do zabielenia lepiej użyć choćby jogurtu lub maślanki.

Dobrze też pamiętać o odpowiednich dodatkach. W niektórych domach tradycyjnym sposobem serwowania zupy ogórkowej jest podanie jej z ryżem. Znacznie lepiej zastąpić go kaszą, która syci na dłużej dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Wypróbuj też przepisy na zdrowe ciastka owsiane i chleb z ziarnami bez mąki.

zupa ogórkowa