Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiana zupa naszych babć. Gotowały ją częściej niż rosół, czy ogórkową
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 01.03.2025 14:31

Uwielbiana zupa naszych babć. Gotowały ją częściej niż rosół, czy ogórkową

Rosół w garnku
Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

W Polsce przyjęło się, że jeśli obiad składa się z dwóch dań, to tym pierwszym najczęściej jest rosół. Nic dziwnego, jest on naprawdę smaczny i idealnie nadaje się na niedzielny przysmak przed daniem głównym. Na pewno jest też wielu sympatyków zupy pomidorowej, ogórkowej czy kalafiorowej. Jedna została troszkę zapomniana, a przecież jest przepyszna.

Zalewajka, czyli zupa naszych Babć.

Zalewajka to z pewnością zupa, którą bardzo często kiedyś gotowały nasze Babcie, a może i nadal gotują. Coraz rzadziej się jednak słyszy o tej zupie, a cała uwaga skupia się na innych. Cały czas na topie jest oczywiście rosół, żurek czy pomidorowa, ale coraz bardziej popularne stają się również np. zupa cytrynowa, pieczarkowa czy też wszelkiego rodzaju kremy np. z dyni, pomidorów czy brokułów

Zalewajka podana w głębokim talerzu
Fot. Shutterstock/AS Foodstudio
Klienci Biedronki notorycznie popełniają fatalny błąd. Później tracą pieniądze

Zalewajka - zupa, która przywołuje wspomnienia

Tradycyjna zalewajka nie dość, że jest smaczna, to również prosta w przygotowaniu. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu żurowego
  • kostka rosołu z kury
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 300 g ziemniaków

Jak ugotować zalewajkę?

W pierwszej kolejności obieramy i myjemy ziemniaki. Następnie kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Około 1,5 litra wody powinno być w garnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 

Podczas gdy ziemniaki będą się gotować, kroimy cebulę i boczek w kostkę. Najpierw wrzucamy na patelnię boczek, aby się wytopił, a później dokładamy cebulkę i smażymy, aż się zarumieni. 

Do gotującej się zupy dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dorzucamy do nich stopione skwarki powstałe z boczku oraz zarumienioną cebulkę. Następnie wlewamy zakwas żurowy

W kolejnym kroku wrzucamy kostkę rosołu z kury i czekamy, aż wszystko się zagotuje. 

Zupę ściągamy z ognia, dodajemy zahartowaną śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zalewajka podana w salaterce
Fot. Shutterstock/Sopotnicki

Sprawdź przepis na fasolę w sosie. Zobacz pomysł na sałatkę idealną na Dzień Babci.