Smakosze.pl Przepisy Biorę szpinak, pieczarki, albo mięso i robię taką roladę z ziemniaków, że wszystko inne niech się schowa
Fot. Canva/kabVisio

Biorę szpinak, pieczarki, albo mięso i robię taką roladę z ziemniaków, że wszystko inne niech się schowa

18 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To niezwykłe danie świetnie sprawdzi się w postny piątek. Najlepsze jest jednak to, że farsz do niego możesz zrobić warzywny lub mięsny. Nieważne, który wybierzesz – i tak będzie smakowało wyśmienicie. Poznaj przepis i zaskocz domowych smakoszy.

Doskonałe danie nie tylko w piątek

Danie, które zrobisz z tym przepisem, sprawdzi się idealnie na postny piątek, bo farsz może być bezmięsny. Możesz je zrobić ze szpinakiem, pieczarkami, ale także z mielonym mięsem. W każdym przypadku będzie smakowało wyśmienicie.

Poniżej pokażę, ci jak zrobić tę roladę ze szpinakiem. Wspomnę tylko, że jej smak nie wynika tylko z użytych składników. Pierwsze skrzypce gra tutaj sposób jej przygotowania. Tej rolady nie będziesz piekła, ugotujesz ją w garnku. Za chwilę o wszystkim przekonasz się sama.

rolada szpinakowa.jpg
Fot. Canva/kabVisio
Jedz tak na Wielkanoc, a na pewno nie przytyjesz. Dietetyk zdradza najlepsze sposoby na święta

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz szpinaku i ziemniaków będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Nie ma ich wiele, a w dodatku powinnaś mieć je w swojej kuchni. Sprawdź, co będzie ci potrzebne – i zaczynamy.

Składniki:

  • 400 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 600 g ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka z jajek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie ze szpinakiem

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Kiedy będą miękkie, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż je do miski i za pomocą tłuczka rozbij. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz odrobinę soli. Dodaj żółtka i zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj posiekany szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj aż do otrzymania gęstego i jednolitego farszu. Kiedy będzie gotowy, odstaw do wystygnięcia.

Ciasto z ziemniaków rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 1,5 centymetra . Rozłóż na nim farsz. Placek z farszem zawiń w rulon, tworząc z niego roladę.

Bawełnianą ściereczkę posmaruj masłem i zawiń w nią roladę. Końce zwiąż za pomocą sznurka. W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niego zawiniętą roladę i gotuj przez maksymalnie 20 minut. Rozpakowana roladę krój na kawałki i zachwycaj się jej smakiem. Jest idealna. Sprawdź, jak przyrządzić idealne jajka sadzone oraz dowiedz się więcej, o problemach jakie ma Biedronka .

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Wounds_and_Cracks
Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie
Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy