Odkąd poznałem ten trik, jajka sadzone wychodzą idealnie. Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej
Doskonale ścięte białko i idealnie płynne żółtko? Przygotowanie jajek sądzonych tylko pozornie jest proste. Na szczęście istnieje jeden trik, który sprawi, że jajka wyjdą idealnie. Dowiedz się, jak je zrobić i zachwyć domowników śniadaniem doskonałym.
Jajka dobre na wszystko
Nie od dziś wiadomo, że jajka są jednymi z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Sprawdzają się idealnie w każdej postaci – możesz je ugotować lub usmażyć jako jajecznicę, albo je posadzić.
Niestety, sadzone nie zawsze się udają. Uchwycenie idealnego momentu pełnej płynności żółtka i całkowitego ścięcia białka nie jest wcale takie proste. Często kończy się przypaleniem. Na szczęście da się temu zaradzić. O superpraktycznym triku dowiesz się w dalszej części artykułu. Z nim białko jajek będzie ścięte, a żółtko idealnie płynne.
To ciasto obowiązkowo podam na Wielkanoc. Wszystkie serniki i mazurki będą mogły się schowaćProblem z sadzonymi rozwiązany
Długo borykałem się z problemem przygotowania idealnych jajek sadzonych. Były zbyt wysuszone, a żółtko było tak ścięte, że smakowały jak ugotowane na twardo. Innym razem żółtka wprawdzie były płynne, ale cienka otoczka białka na nich pozostawała nieścięta.
To właśnie wtedy postanowiłem znaleźć rozwiązanie tego problemu. Przecież przygotowanie sadzonych nie może być aż tak trudne! Udało się i od tamtej pory korzystam z tego triku. Żałuję, że nie wiedziałem o tym wcześniej.
Z tym trikiem będą idealne
Trik na doskonałe jajka sadzone polega do patelni na dolaniu kilku kropel wody. Ja też nie mogłem w to uwierzyć, ale to naprawdę działa. Zaufaj mi, a opowiem ci jak to zrobić.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Kiedy się rozgrzeje, wbij jajka. W momencie ścięcia się białka, na patelnię wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj pokrywką.
Smaż jajka przez maksymalnie 2 minuty i gotowe. Po ściągnięciu pokrywki twoim oczom ukażą się idealne jajka sadzone. Szybko zdejmij je z patelni i zachwyć się ich smakiem i konsystencją. Jak się zaraz przekonasz, białko jest idealnie ścięte, a żółtko pozostaje płynne. Wyszło tak, jak obiecałem. Po prostu rozgrzana para przyśpieszyła ścinanie się białka w górnej części jajka. Sprawdź przepis na idealnie danie na kolację oraz dowiedz się, dlaczego warto pić kefir.