Biorę tanie mięso i łączę je z ziemniakami. Wychodzi taki obiad, że palce lizać
Oto przepis na tani obiad, czyli kotlety ziemniaczane, ale trochę mięsne. Sycące danie za grosze spodoba się miłośnikom esencjonalnych posiłków. Zwłaszcza że udaje jak najbardziej mięsnego kurczaka.
Tani obiad
W tym niecodziennym przepisie „pożyczamy” nieco mięsnego smaku do kotletów ziemniaczanych . Tracą one przez to swój wegetariański charakter. W zamian dostajemy jednak pełniejszy posiłek, który nie rujnuje portfela.
Tym, co dodatkowo pomaga utrzymać niską cenę posiłku jest możliwość wykorzystania mięsa z rosołu. Ten uboczny produkt najważniejszej polskiej zupy staje się tu podstawą obiadu z prawdziwego zdarzenia, zamiast, jak to często bywa, być kulinarnym kopciuszkiem.
Kotlety ziemniaczane z kością
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Bombowa kuchnia na YouTube. Ziemniaczane pałki z kurczaka zostały tam wzbogacone o starty ser . Taki dodatek jest jednak zaledwie opcjonalny w wypadku kotletów ziemniaczanych.
Składniki
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz ziarnisty
- 1 łyżka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Składniki na panierkę: mąka, bułka tarta, jajka
- Frytura do smażenia
Kurczak z ziemniakami
Pałki kurczaka zalewamy zimną wodą , solimy i gotujemy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnistym pieprzem do miękkości. Ziemniaki również gotujemy, aż będą miękkie. Oba składniki studzimy.
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekane mięso i natkę pietruszki i wyrabiamy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki w liczbie odpowiadającej liczbie kości z pałek . Kulki rozpłaszczamy i oklejamy wokół drobiowych kości. Ziemniaczane udka panierujemy i smażymy na głębokim oleju , aż będą złociste ze wszystkich stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z cukinii i pieczone mięso w cieście francuskim .