Biorę truskawki, rabarbar i szybciutko robię kruche ciasto z kruszonką. Tak smakuje tylko w maju
Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.
Tarta rabarbarowo-truskawkowa
W maju polskie truskawki tanieją z dnia na dzień, stają się też coraz słodsze. Na straganach pojawia się też rabarbar . Oba produkty będą obecne i dojrzałe jeszcze przez chwilę, ale rabarbar, który skończy się już w czerwcu, będzie występować w sklepach w wersji twardszej i nieco łykowatej. Jedzmy go więc, póki jeszcze młody – najlepiej w postaci takiego ciasta pod kruszonką na kruchym spodzie.
Połączenie tych dwóch owoców (z których jeden jest, technicznie rzecz biorąc, warzywem) pozwala obu ich smakom doskonale się uzupełnić . Taka tarta doskonale smakuje na zimno, ale warto podawać ją od razu, na ciepło, najlepiej z kulką lodów waniliowych albo waniliowym sosem.
Ciasto z młodego rabarbaru
Choć w maju, kiedy jest najlepsza pora na przygotowanie takiego ciasta, rabarbar jest jeszcze młody , warto zawsze sprawdzić, czy nie jest nieco łykowaty i czy nie należy go nieco obrać. Zwracajmy też uwagę, jak bardzo słodkie są truskawki i w związku z tym, jak wiele dosłodzenia cukrem potrzebuje taka kompozycja.
Składniki
- 300 g łodyg rabarbaru
- 250 g truskawek
- 380 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 170 g cukru pudru
- 2 jajka
- Cukier do owoców – ok. 3 łyżek, do smaku
Rabarbar i truskawki na kruchym spodzie
Przygotowujemy spód z kruchego ciasta . 280 g mąki, jajka, 70 g cukru pudru i ¾ kostki (150 g) masła wyrabiamy, siekając na stolnicy lub pomagając sobie robotem. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu wyklejamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na czas przygotowania kolejnych składników może jeszcze raz trafić do lodówki.
Kruszonkę przygotowujemy, mieszając po 100 g cukru pudru, masła i mąki. Wyrabiamy rękami i odkładamy do lodówki do schłodzenia. Rabarbar siekamy w niezbyt grube, kilkumilimetrowe plasterki. Układamy je na kruchym spodzie i posypujemy cukrem. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki. Młode, jeszcze mało słodkie truskawki można dodatkowo posypać cukrem.
Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę . Podajemy z lekko posłodzonym jogurtem, sosem waniliowym lub kulką lodów.
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto bez pieczenia i zapiekankę kalafiorową .