Smakosze.pl Przepisy Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie
Wikipedia / Sfan00_IMG

Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie

21 grudnia 2023

Czy jedliście już śniadanie? Jeśli jeszcze nie, to polecam smaczny i szybki przepis na ten poranny posiłek. Wystarczy twaróg, jajka i coś jeszcze, a znakomite śniadanie raz-dwa mamy gotowe. Większość składników najpewniej i tak masz już w kuchni.

Racuchy twarogowe na dobry początek dnia

Czy jadacie śniadanie? Warto o nim pamiętać, bo jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza nam energii, pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie i dobrze wpływa na naszą sylwetkę. Pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Dlatego, jeśli zastanawiacie się, co smacznego przyrządzić na śniadanie, mam pewną propozycję.

Polecam przepis na pyszne racuchy twarogowe, które szybko zrobicie. Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy twaróg, jajka, mąkę, kefir i cukier. W kilka chwil powstanie znakomity posiłek, który doda nam energii i sprawi, że z uśmiechem zaczniemy nowy dzień. Zróbcie te racuchy w swojej kuchni.

twaróg do racuchów.jpg
Canva / zlyka2008
Robiąc wigilijne gołąbki nie trzeba parzyć kapusty. Jest lepszy sposób, 1 trik i same odchodzą od główki

Jak zrobić racuchy twarogowe?

Składniki:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 200 g twarogu
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrem. Potem dodajemy kefir, sodę, mąkę i twaróg . Wszystkie składniki mieszamy i taką mieszankę odstawiamy na około 7 minut.

Po upływie tego czasu składniki ponownie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być jednorodna. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy twarogowe dla całej rodziny

Takie śniadanie polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. Racuchy twarogowe możemy podawać z konfiturami, serkiem waniliowym lub ulubionymi owocami . Są bardzo smaczne i pożywne. Zapewnią nam energie na wiele godzin.

Racuchy są puszyste, zdrowe i zrobimy je dosłownie w kilka minut. Rano warto wygospodarować czas na przyrządzenie smacznego i pożywnego śniadania. Energia jest nam potrzebna do pracy, nauki i wykonywania codziennych obowiązków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę z pora do świątecznego obiadu. Radziliśmy, w jaki sposób przyrządzić w ostatniej chwili śledzie na Wigilię.

gotowe racuchy.jpg
Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Źródło: krysiagotuje.pl

Nowatorski przepis na tę rybę. Trzeba ją natrzeć startym burakiem, jest lepsza niż karp
Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy