Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.12.2023 21:55

Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji

surówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa. 

Surówka z pora doda smaku świętom

Czy wiecie, co podacie na świąteczny obiad? Ja miałam już od dawna pomysł na danie obiadowe, ale nie wiedziałam, jaką surówkę do tego obiadu przygotować. W końcu trafiłam na przepis znakomitego kucharza Tomasza Strzelczyka. Zna się na gotowaniu, jak mało kto. 

Tomasz Strzelczyk robi pyszną surówkę z pora, do której dodaje jeszcze gruszkę, jabłko i marchewkę. Wszystko doprawia sosem, który znakomicie podkreśla smak tej surówki. Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziecie na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd są też zdjęcia w artykule. 

Canva/Aimstock
Canva/Aimstock
Tu dostaniesz prezenty na święta nawet o połowę taniej. Sprawdziłem wszystkie okazje w uwielbianych sklepach

Jak zrobić surówkę z pora z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • ½ twardej gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia białej części porów w półkrążki. Wkładamy je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por będzie bardziej chrupiący i pozbędziemy się też piachu. Miskę z porem odstawiamy i ścieramy na tarce marchewkę. Ścieramy też jabłko i połowę twardej gruszki. 

Kroimy w piórka czerwoną cebulkę i przyrządzamy sos do surówki. Do miski dodajemy śmietanę, majonez, miód, musztardę francuską i sok z połowy cytryny. Dosypujemy sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Teraz por odciskamy z wody i dodajemy do miski z pozostałymi warzywami. 

Surówka z pora lepsza niż z restauracji

Teraz do warzyw dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka wychodzi wilgotna i bardzo apetyczna. Jest pyszna, a sos idealnie do niej pasuje. Nadaje sałatce delikatnie słodkiego, a zarazem pikantnego smaku. 

Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasuje do mięsa, dlatego zamierzam podać ją do świątecznego obiadu. Ta surówka jest zdecydowanie lepsza od tych serwowanych w restauracjach. Na pewno będzie smakować moim gościom. Pisaliśmy o doskonałym schabie na święta. Informowaliśmy, ile trzeba wydać na kolację sylwestrową w restauracjach celebrytów. 

surówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA