Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji
Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa.
Surówka z pora doda smaku świętom
Czy wiecie, co podacie na świąteczny obiad? Ja miałam już od dawna pomysł na danie obiadowe, ale nie wiedziałam, jaką surówkę do tego obiadu przygotować. W końcu trafiłam na przepis znakomitego kucharza Tomasza Strzelczyka. Zna się na gotowaniu, jak mało kto.
Tomasz Strzelczyk robi pyszną surówkę z pora, do której dodaje jeszcze gruszkę, jabłko i marchewkę. Wszystko doprawia sosem, który znakomicie podkreśla smak tej surówki. Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziecie na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd są też zdjęcia w artykule.
Tu dostaniesz prezenty na święta nawet o połowę taniej. Sprawdziłem wszystkie okazje w uwielbianych sklepachJak zrobić surówkę z pora z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 2 pory
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- ½ twardej gruszki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia białej części porów w półkrążki. Wkładamy je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por będzie bardziej chrupiący i pozbędziemy się też piachu. Miskę z porem odstawiamy i ścieramy na tarce marchewkę. Ścieramy też jabłko i połowę twardej gruszki.
Kroimy w piórka czerwoną cebulkę i przyrządzamy sos do surówki. Do miski dodajemy śmietanę, majonez, miód, musztardę francuską i sok z połowy cytryny. Dosypujemy sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Teraz por odciskamy z wody i dodajemy do miski z pozostałymi warzywami.
Surówka z pora lepsza niż z restauracji
Teraz do warzyw dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka wychodzi wilgotna i bardzo apetyczna. Jest pyszna, a sos idealnie do niej pasuje. Nadaje sałatce delikatnie słodkiego, a zarazem pikantnego smaku.
Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasuje do mięsa, dlatego zamierzam podać ją do świątecznego obiadu. Ta surówka jest zdecydowanie lepsza od tych serwowanych w restauracjach. Na pewno będzie smakować moim gościom. Pisaliśmy o doskonałym schabie na święta. Informowaliśmy, ile trzeba wydać na kolację sylwestrową w restauracjach celebrytów.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA