Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna w przyrządzeniu i pełna smaku. Nie potrzebujesz nawet bulionu, to najlepsza zupa
Fot. youtube.com/smakowitedania

Błyskawiczna w przyrządzeniu i pełna smaku. Nie potrzebujesz nawet bulionu, to najlepsza zupa

12 lutego 2025

Zupy tego typu są naprawdę jedną znajlepszych rzeczy, jakie zaoferować może polska kuchnia. Najprostsze składniki łączą się w garnku w niepowtarzalną kombinację i przenikają smakami. W efekcie z jednego garnka wychodzi doskonały, pełny posiłek.

Zupa ziemniaczana

Sądząc po nazwach restauracji i barów w Polsce oraz produktów w sklepach, najbardziej cenimy sobie nasze chłopskie i wiejskie tradycje żywienia. I jest za co. Chociażby za zupy takie jak ta – woda i kilka składników, łączących się w smaki, które chodzą za nami całe życie.

Wydawać by się mogło, że najprostszą chłopską zupą jest zalewajka . Ziemniaki, kiełbasa i boczek ugotowane i zakwaszone kiszoną mąką, kupowaną dziś jako żurek. Jednak ta zupa jest jeszcze prostsza – zamiast zakwasu po prostu zabielamy ją śmietaną z mąką.

plastry boczku
Fot. youtube.com/smakowitedania
Poszedł po wędlinę do Biedronki i nagle to zobaczył. W głowie się nie mieści, sprawa dla Sanepidu

Kartoflanka bez zakwasu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smakowite dania. Autorka używa tam tłustej kiełbasy i boczku, wysmażając składniki . Można też dla podbicia smaku i faktur połączyć część podsmażonej wkładki mięsnej i cześć nieobrobionej ciepłem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 6 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część małego pora
  • 1 kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 g śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz, majeranek
podsmażone mięso
Fot. youtube.com/smakowitedania

Zupa z boczkiem i ziemniakami

Warzywa, w tym ziemniaki , a także kiełbasę i boczek , kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małe plasterki, a pora przekrawamy wzdłuż na połówki. Cebulę drobno siekamy.

Na zimnej patelni kładziemy połowę boczku. Stawiamy na ogniu i wytapiamy. Dodajemy kiełbasę, a pod koniec smażenia także cebulę. Smażymy, aż cebula będzie szklista, a mięso rumiane.

W garnku zalewamy warzywa zimną wodą. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe, małą garść ziarnistego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i solimy do smaku .

zabielanie zupy
Fot. youtube.com/smakowitedania

Do gotującej się zupy dodajemy zarówno niepodsmażone, jak i usmażone mięso. Patelnię deglasujemy, czyli opłukujemy wodą z zupy i zlewamy ją z powrotem do garnka.

Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków. Przyprawiamy obficie majerankiem, do smaku solą i pieprzem.

Pod koniec gotowania w do miseczki wykładamy śmietanę i mieszamy z mąką. Dodajemy chochlę zupy i hartujemy zagęstnik. Śmietanę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki gotowane w słoikach i kotlety z kaszy gryczanej .

zupa ziemniaczana w bulionówce
Fot. youtube.com/smakowitedania
Zawsze dodaję odrobinę do moich racuchów. Z tym składnikiem smakują najlepiej na świecie
Tyle zapłacisz za pączki od Gessler. W innych cukierniach ceny też poszybowały w górę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy