Błyskawiczna w przyrządzeniu i pełna smaku. Nie potrzebujesz nawet bulionu, to najlepsza zupa
Zupy tego typu są naprawdę jedną znajlepszych rzeczy, jakie zaoferować może polska kuchnia. Najprostsze składniki łączą się w garnku w niepowtarzalną kombinację i przenikają smakami. W efekcie z jednego garnka wychodzi doskonały, pełny posiłek.
Zupa ziemniaczana
Sądząc po nazwach restauracji i barów w Polsce oraz produktów w sklepach, najbardziej cenimy sobie nasze chłopskie i wiejskie tradycje żywienia. I jest za co. Chociażby za zupy takie jak ta – woda i kilka składników, łączących się w smaki, które chodzą za nami całe życie.
Wydawać by się mogło, że najprostszą chłopską zupą jest zalewajka . Ziemniaki, kiełbasa i boczek ugotowane i zakwaszone kiszoną mąką, kupowaną dziś jako żurek. Jednak ta zupa jest jeszcze prostsza – zamiast zakwasu po prostu zabielamy ją śmietaną z mąką.
![plastry boczku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa4_ad53806795.jpg)
Kartoflanka bez zakwasu
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smakowite dania. Autorka używa tam tłustej kiełbasy i boczku, wysmażając składniki . Można też dla podbicia smaku i faktur połączyć część podsmażonej wkładki mięsnej i cześć nieobrobionej ciepłem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg kiełbasy
- 200 g boczku
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 biała część małego pora
- 1 kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 g śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz, majeranek
![podsmażone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/zupa5_fb772df4eb.jpg)
Zupa z boczkiem i ziemniakami
Warzywa, w tym ziemniaki , a także kiełbasę i boczek , kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małe plasterki, a pora przekrawamy wzdłuż na połówki. Cebulę drobno siekamy.
Na zimnej patelni kładziemy połowę boczku. Stawiamy na ogniu i wytapiamy. Dodajemy kiełbasę, a pod koniec smażenia także cebulę. Smażymy, aż cebula będzie szklista, a mięso rumiane.
W garnku zalewamy warzywa zimną wodą. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe, małą garść ziarnistego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i solimy do smaku .
![zabielanie zupy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa3_43214156b2.jpg)
Do gotującej się zupy dodajemy zarówno niepodsmażone, jak i usmażone mięso. Patelnię deglasujemy, czyli opłukujemy wodą z zupy i zlewamy ją z powrotem do garnka.
Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków. Przyprawiamy obficie majerankiem, do smaku solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania w do miseczki wykładamy śmietanę i mieszamy z mąką. Dodajemy chochlę zupy i hartujemy zagęstnik. Śmietanę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaki gotowane w słoikach i kotlety z kaszy gryczanej .
![zupa ziemniaczana w bulionówce](https://images.iberion.media/images/origin/zuopa2_96c372ee00.jpg)