Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka będzie hitem na twoim stole. Smakowite perły zachwycą każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2025 15:15

Ta sałatka będzie hitem na twoim stole. Smakowite perły zachwycą każdego

sałatka „perły”
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Wygląda niesamowicie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Sałatkę przygotowałam na próbę i już wiem, że na stałe zagości w moim menu. Zjawiskowo prezentuje się na stole. Moi goście byli zachwyceni nie tylko jej wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

Niezwykła sałatka poleca się na imprezę

Na tę niezwykłą sałatkę trafiłam niedawno i przyznam szczerze, że przepis bardzo mnie zaciekawił. Szukałam pomysłu na przekąskę na imprezę dla gości i sałatka „perły” okazały się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Martwiłam się jednak, że przygotowanie sałatki zajmie mi bardzo dużo czasu. Nic bardziej mylnego! Sałatkę robi się naprawdę sprawnie. Same muszle również nie są ciężkie w przygotowaniu. Robi się je z ciasta francuskiego. 

przekąska z ciasta francuskiego.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte
Najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Bosacka nie podałaby go nawet kotu

Przepis na hitową sałatkę

Przepis na smakowitą przekąskę oraz zdjęcia pochodzą z kanału Maria's Rezepte na YouTube. Muszle z ciasta francuskiego będziemy nadziewać sałatką. „Perły” w sałatce możesz zrobić z ugotowanych jajek przepiórczych lub czarnych oliwek.

Składniki na muszle:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • jajko

Składniki na sałatkę:

  • 200 g paluchów krabowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pomidor
  • 100 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • 9 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo lub dużych, czarnych oliwek

Dalsza część tekstu pod filmem

Na początku przygotuj muszle z ciasta francuskiego

Krok 1: Rozłóż ciasto francuskie na blacie i podziel na 9 kwadratów. Każdy kwadrat powinien mieć wymiary 10x10 cm. Radełkiem odetnij rogi w następujący sposób:

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Krok 2: Przy pomocy odwróconej nakładki do szprycy do tortów, powycinaj następujące wzory:

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Krok 3: Zagnieć ciasto na końcach

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Krok 4: Weź większą wykałaczkę do szaszłyków i zrób wgniecenia w cieście, by nadać im kształt muszli:

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Krok 5: Muszle z ciasta francuskiego nasmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. 

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte

Teraz pora na pyszne nadzienie

Przygotuj sałatkę: paluchy krabowe i pomidora pokrój w drobną kostkę. Na tarce zetrzyj jajka na twardo i ser. Posiekaj koperek i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Ostudzone muszle z ciasta francuskiego przekrój tak, by muszle otwierały się delikatnie. Do każdej włóż przygotowaną sałatkę. Na końcu do każdej muszli włóż po jednym ugotowanym jajku przepiórczym lub dużej, czarnej oliwce. Smacznego! 

Polecamy również wyśmienitą zupę rybną oraz gruzińskie pierogi. Rodzina będzie zachwycona.

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Maria's Rezepte