Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czekolada dubajska po polsku. Zrobisz ją w kilka chwil, bez skomplikowanych składników
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.02.2025 14:48

Czekolada dubajska po polsku. Zrobisz ją w kilka chwil, bez skomplikowanych składników

Pyszna czekolada dubajska z nadzieniem w środku
Fot. Canva/Slatan

Czekolada to przysmak, który większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne jej rodzaje, z nadzieniem, orzechami czy też z owocami. Wybór smaków jest ogromy. Ostatnio jednak bardzo popularna stała się czekolada dubajska, a my mamy na nią przepis. Koniecznie musicie go wypróbować w domu. 

Fenomen czekolady dubajskiej

Od jakiegoś czasu czekolada dubajska jest bardzo gorącym tematem w Internecie. Ludzie się nią dosłownie zachwycają. Jednak jak sama nazwa wskazuje, jej oryginalna wersja jest dostępna tylko w Dubaju. Dlatego zaczęły powstawać coraz to nowe metody, jak taką czekoladę przygotować samodzielnie w domu

Słodka czekolada z dodatkami w tle
Fot. Canva/margouillatphotos

Ten słodki przysmak jest wzbogacony przepysznym nadzieniem pistacjowym, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jako że powoli zbliża się Tłusty Czwartek i wkraczamy w świat różnorodnych słodkości, to mamy do zaproponowania przepis na domową czekoladę dubajską.

Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji

Czekolada, która podbija ludzkie podniebienia

Czekolada dubajska jest aktualnie fenomenem ze względu na swój niebagatelny smak i przepyszne nadzienie, a jej przygotowanie jest proste. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 160 g czekolady deserowej
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 150 g kremu pistacjowego

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować domową wersję czekolady dubajskiej?

Jednym ze składników oryginalnej dubajskiej czekolady jest ciasto kataifi. Jednak bardzo trudno je dostać. Na szczęście można przygotować ten przysmak bez tego jednego składnika

W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę deserową. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Cały proces wygląda tak, że przekładamy naszą czekoladę do salaterki, a do garnka nalewamy trochę wody. Następnie ustawiamy miskę na garnku tak, aby wydobywająca się z wody para mogła roztopić czekoladę. Następnie przelewamy część do silikonowej foremki i odstawiamy do lodówki, żeby mogła ostygnąć. 

Rozpuszczona czekolada w małej salaterce
Fot. Canva/Lenka Prusova

W międzyczasie krem pistacjowy mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. W kolejnym kroku starannie rozprowadzamy nadzienie w foremce i ponownie nakładamy czekoladę tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Całość ponownie wkładamy do lodówki. 

Na koniec wyciągamy czekoladę i delektujemy się niesamowitym smakiem

Smakowita czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym
Fot. Canva/Slatan

Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną. Zobacz, jak wygląda ranking najlepszych pierogów świata.