Pokrój ziemniaki i poupychaj w słoikach. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ziemniaki to warzywa, które należy przechowywać w określony sposób, aby ich żywotność była dłuższa. Istnieje wiele sposobów na to jak to robić, lecz nie wszystkie są zawsze skuteczne. Jeden na pewno Cię pozytywnie zaskoczy.
Co się stanie, jeśli źle będziemy przechowywać ziemniaki?
Trzymając ziemniaki w domu, należy umieścić je w odpowiednim miejscu, aby ich dobry stan utrzymywał się jak najdłużej. Takie warzywa kupujemy często w dużych ilościach, co sprawia, że nie jemy wszystkich od razu, tylko zostawiamy na później. W takim przypadku warto znać sposoby, które pozwolą nam cieszyć się pysznymi ziemniakami jak najdłużej. W przeciwnym razie szybko się popsują, a wtedy nie wolno nam ich jeść, ponieważ bardzo źle to wpłynie na nasze zdrowie.

Czekolada dubajska po polsku. Zrobisz ją w kilka chwil, bez skomplikowanych składników
Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?
Jak przechowywać ziemniaki? Sposobów jest mnóstwo. Przede wszystkim lepiej nie trzymać ich w lodówce. Wtedy nasze warzywa stracą wiele swoich właściwości. To prawda jednak, że najlepiej jest je trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli macie spiżarkę, to będzie ona dobrym wyborem.
Warto również wybrać miejsce, w którym będzie dobra wentylacja, a także odpuścić trzymanie ziemniaków w workach z tworzyw sztucznych, ponieważ mogą one utrzymywać wilgoć i doprowadzić do gnicia naszych warzyw.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przechowywanie ziemniaków w słoikach
Kolejnym świetnym sposobem na przedłużenie żywotności ziemniaków jest przełożenie ich do słoika. Cały proces jest bardzo prosty.
W pierwszej kolejności obieramy nasze ziemniaki i przekładamy je do miski z zimna wodą. Następnie dokładnie je myjemy.
W kolejnym kroku kroimy ziemniaki na małe kawałki i ponownie wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy tak nasze warzywa na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie płuczemy je w wodzie.
Następnie osuszamy ziemniaki oraz przekładamy do osobnej miski i solimy. Wszystko dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku przekładamy warzywa do słoików, po czym dokładnie zakręcamy pokrywkami.
Następnie wkładamy słoiki z ziemniakami do szybkowaru, zalewamy litrem zimnej wody i rozgrzewamy nasze urządzenie do 100-120 stopni. Możemy to oczywiście zrobić w zwykłym garnku. Gotujemy wszystko przez 40 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ustawiamy je w ciemnym miejscu. Tak przygotowane ziemniaki należy podgrzewać przed spożyciem przez 10 minut, można np. podsmażyć.

Sprawdź przepis na szybką sałatkę. Zobacz, jaką rybę warto podać na obiad.





































