Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pokrój ziemniaki i poupychaj w słoikach. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.02.2025 22:00

Pokrój ziemniaki i poupychaj w słoikach. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ziemniaki umieszczone w słoikach
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Ziemniaki to warzywa, które należy przechowywać w określony sposób, aby ich żywotność była dłuższa. Istnieje wiele sposobów na to jak to robić, lecz nie wszystkie są zawsze skuteczne. Jeden na pewno Cię pozytywnie zaskoczy. 

Co się stanie, jeśli źle będziemy przechowywać ziemniaki?

Trzymając ziemniaki w domu, należy umieścić je w odpowiednim miejscu, aby ich dobry stan utrzymywał się jak najdłużej. Takie warzywa kupujemy często w dużych ilościach, co sprawia, że nie jemy wszystkich od razu, tylko zostawiamy na później. W takim przypadku warto znać sposoby, które pozwolą nam cieszyć się pysznymi ziemniakami jak najdłużej. W przeciwnym razie szybko się popsują, a wtedy nie wolno nam ich jeść, ponieważ bardzo źle to wpłynie na nasze zdrowie. 

Duża ilość ziemniaków ułożonych obok siebie
Fot. Canva/benzoufi

 

Czekolada dubajska po polsku. Zrobisz ją w kilka chwil, bez skomplikowanych składników

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?

Jak przechowywać ziemniaki? Sposobów jest mnóstwo. Przede wszystkim lepiej nie trzymać ich w lodówce. Wtedy nasze warzywa stracą wiele swoich właściwości. To prawda jednak, że najlepiej jest je trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli macie spiżarkę, to będzie ona dobrym wyborem

Warto również wybrać miejsce, w którym będzie dobra wentylacja, a także odpuścić trzymanie ziemniaków w workach z tworzyw sztucznych, ponieważ mogą one utrzymywać wilgoć i doprowadzić do gnicia naszych warzyw

Dalsza część tekstu pod filmem

Przechowywanie ziemniaków w słoikach

Kolejnym świetnym sposobem na przedłużenie żywotności ziemniaków jest przełożenie ich do słoika. Cały proces jest bardzo prosty. 

W pierwszej kolejności obieramy nasze ziemniaki i przekładamy je do miski z zimna wodą. Następnie dokładnie je myjemy

W kolejnym kroku kroimy ziemniaki na małe kawałki i ponownie wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy tak nasze warzywa na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie płuczemy je w wodzie. 

Następnie osuszamy ziemniaki oraz przekładamy do osobnej miski i solimy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Pokrojone ziemniaki umieszczone w misce
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

W kolejnym kroku przekładamy warzywa do słoików, po czym dokładnie zakręcamy pokrywkami. 

Następnie wkładamy słoiki z ziemniakami do szybkowaru, zalewamy litrem zimnej wody i rozgrzewamy nasze urządzenie do 100-120 stopni. Możemy to oczywiście zrobić w zwykłym garnku. Gotujemy wszystko przez 40 minut

Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ustawiamy je w ciemnym miejscu. Tak przygotowane ziemniaki należy podgrzewać przed spożyciem przez 10 minut, można np. podsmażyć. 

Ziemniaki umieszczone w słoikach
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Sprawdź przepis na szybką sałatkę. Zobacz, jaką rybę warto podać na obiad