Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto
canva/Ahanov Michael

Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto

18 września 2022

Macie ochotę na ciasto i najchętniej zjedlibyście je za chwilę? Skorzystajcie z naszego przepisu na jabłecznik z patelni, a błyskawicznie wyczarujecie doskonałą słodkość. Receptura jest banalna, a smak ciasta zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie.

Lekki i pełen smaku jabłecznik z patelni posmakuje każdemu łasuchowi. Przygotowanie zajmie wam mniej niż pół godziny, a brak piekarnika was nie powstrzyma. Deser jest idealny dla zabieganych i umili niejedno popołudnie. Skusicie się?

Przepis na błyskawiczny jabłecznik z patelni

Składniki:

  • 4 średnie kwaśne jabłka np. papierówki

  • 4 jaja

  • 15 dag mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki drobnego cukru

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kardamonu

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • garść posiekanych orzechów włoskich do podania

Jak zrobić jabłecznik z patelni? Prosty przepis na znakomity deser

Jabłka myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Owoce kroimy w niewielką kostkę i smażymy na patelni wraz z cukrem, cynamonem i odrobiną kardamonu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając szczyptę soli oraz cukier puder. Dodajemy do nich żółtka i mieszamy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajecznej masy. Wlewamy także olej, a następnie mieszamy składniki do czasu, aż uzyskamy jednolite ciasto.

Wylewamy je na patelnię i smażymy całość pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po około 10 minutach jabłecznik należy odkryć, a palnik wyłączyć. Po kilku minutach deser przenosimy na talerze. Podajemy np. z bitą śmietaną lub z orzechami włoskimi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z jabłkami. Wypróbujcie babciną szarlotkę na kruchym cieście . Warto też wykorzystać owoce do przygotowania znakomitego musu , który pasował będzie np. do budyniowych naleśników .

Jabłeczni z patelni jest prosty i pyszny
canva/Anna Tis, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy