Boczek i masło to przeżytek. Najlepszą jajecznicę zrobisz w ten sposób
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na boczku lub innym tłuszczu. Jajka wbij na patelnię razem z gęstą śmietaną, a będą jeszcze smaczniejsze. Jajecznica będzie kremowa i aksamitna. Dzięki śmietanie będzie miała jednolitą konsystencję i nie przesuszy się podczas smażenia.
Najlepszą jajecznicę zrobisz na śmietanie
Niektórzy smażą jajecznicę na maśle, inni na boczku lub oleju. Takie jajka są smaczne, jednak dość ciężkie, a sama jajecznica mocno wysuszona i zbrylona. Jest jednak na to pewien prosty sposób.
Jajecznicę usadź na kwaśnej, gęstej śmietanie. Wystarczy, że ją podgrzejesz i dodasz do niej jajka. Danie będzie miało jednolitą, kremową i aksamitną konsystencję. Będzie wilgotne i nie przesuszy się na patelni. Ten patent stosowały nasze babcie.
Gotową jajecznicę podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam szczypiorek, kiełki, pomidora, rzodkiewkę. Nie może oczywiście zabraknąć chrupiącego chleba. Jajecznica na śmietanie nie ma sobie równych.
Przepis na kremową, aksamitną jajecznicę
Składniki:
- 4- 6 jajek
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- szczypiorek
Jak zrobić jajecznicę na śmietanie?
Jajka umyj i wbij do miseczki. Śmietanę wyłóż na patelnię i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej jajka, wsyp sól, pieprz i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całą jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj chlebem i pokrojonym pomidorem. Będzie smakować rewelacyjnie. Jajecznica jest kremowa i bardzo puszysta.
Na śniadanie sprawdzi się również owsianka na budyniu oraz szybkie naleśniki z 2 składników , smacznego.