Smakosze.pl Przepisy Boczek i masło to przeżytek. Najlepszą jajecznicę zrobisz w ten sposób
Screenz filmu pochodzi z kanału MniamMniamPL na YouTube

Boczek i masło to przeżytek. Najlepszą jajecznicę zrobisz w ten sposób

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o smażeniu jajecznicy na boczku lub innym tłuszczu. Jajka wbij na patelnię razem z gęstą śmietaną, a będą jeszcze smaczniejsze. Jajecznica będzie kremowa i aksamitna. Dzięki śmietanie będzie miała jednolitą konsystencję i nie przesuszy się podczas smażenia.

Najlepszą jajecznicę zrobisz na śmietanie

Niektórzy smażą jajecznicę na maśle, inni na boczku lub oleju. Takie jajka są smaczne, jednak dość ciężkie, a sama jajecznica mocno wysuszona i zbrylona. Jest jednak na to pewien prosty sposób.

Jajecznicę usadź na kwaśnej, gęstej śmietanie. Wystarczy, że ją podgrzejesz i dodasz do niej jajka. Danie będzie miało jednolitą, kremową i aksamitną konsystencję. Będzie wilgotne i nie przesuszy się na patelni. Ten patent stosowały nasze babcie.

Gotową jajecznicę podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam szczypiorek, kiełki, pomidora, rzodkiewkę. Nie może oczywiście zabraknąć chrupiącego chleba. Jajecznica na śmietanie nie ma sobie równych.

Kruchy spód do mazurka zrobisz z proporcji 3:2:1. Dodaj też 1 składnik, a będzie rozpływał się w ustach

Przepis na kremową, aksamitną jajecznicę

Składniki:

  • 4- 6 jajek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Jak zrobić jajecznicę na śmietanie?

Jajka umyj i wbij do miseczki. Śmietanę wyłóż na patelnię i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej jajka, wsyp sól, pieprz i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Całą jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj chlebem i pokrojonym pomidorem. Będzie smakować rewelacyjnie. Jajecznica jest kremowa i bardzo puszysta.

Na śniadanie sprawdzi się również owsianka na budyniu oraz szybkie naleśniki z 2 składników , smacznego.

jajecznica.jpg
canva/Tatiana Volgutova
Nawet nie wiesz, że zjadłeś je już nie raz. Pod tymi nazwami kryją się owady
Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy