Smakosze.pl Porady Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności
Canva/macniak, IG/@katarzynabosacka

Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności

27 stycznia 2024

Niedzielny rosół to już klasyka kuchni polskiej. Jednak Katarzyna Bosacka nie podaje go z makaronem, ani z ziemniakami. Stawia na niezwykły dodatek, który wzmacnia odporność. Taka rosół warto ugotować szczególnie zimą.

Rosół, który wzmocni odporność

Rosół to jedna z najbardziej lubianych zup w kuchni polskiej. Ma wyjątkowy smak, rozgrzewa i sprawia, że łatwiej wracamy do zdrowia . Esencjonalny wywar, soczyste mięso i pyszne warzywa są tak chętnie jedzone. Zwykle rosół podajemy z makaronem lub z ziemniakami.

Jednak Katarzyna Bosacka rosół podaje z zupełnie innym dodatkiem. Znana dziennikarka stawia na kaszę jaglaną, która znakomicie wzmacnia odporność . W swoich mediach społecznościowych Bosacka opublikowała filmik, w którym wyjaśnia:

Rosół tradycyjnie podaję z makaronem, ale jeśli jesteśmy przeziębieni, lepiej ugotować kaszę jaglaną. Dlatego, że kasza jaglana ma właściwości wyciągające wirusy oraz oczyszczające nas z bakterii. Więc jeśli jesteśmy przeziębieni, to rosół z ugotowaną  kaszą jaglaną

kasza jaglana
Canva/joannawnuk
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick

Kasza jaglana, czyli smaczny i zdrowy dodatek

Kasza jaglana jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna . Bogata jest w witaminę E i witaminy z grupy B. Zawiera dużo żelaza, fosfor, cynk, miedź. Ma doskonałe działanie przeciwwirusowe i ogrzewające. Dlatego będzie doskonała do rosołu, który gotujemy zimą.

Kasza jaglana wzmacnia odporność i wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Wzmacnia też pamięć, koncentrację, włosy i paznokcie. Włączenie jej do diety przyniesie nam wiele korzyści. Poza tym świetnie pasuje do zup, mięs i sosów.

Jak zrobić idealny rosół?

Ważne jest, żebyśmy trzymali się kilku sprawdzonych zasad podczas gotowania rosołu. Warto warzywa podpiec w piekarniku, by miały więcej aromatu i nadały rosołowi pięknego koloru. Powinniśmy użyć też kilku rodzajów mięs. Można sięgnąć po kurczaka i wołowinę.

Wywar musimy gotować na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny. Przyprawy dodajemy na początku gotowania do zimnej wody . Jednak solimy dopiero pod koniec gotowania, by wzmocnić odporność podajemy z kaszą jaglaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z liści laurowych. Podawaliśmy przepis na zupę pomidorową z smacznym dodatkiem.

rosół
Canva/Elena Photo

Źródło: mojegotowanie.pl

Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie
W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy