Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick
Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. Często goszczą na naszych stołach, a dodajemy je do mięs, sosów, czy zapiekanek. Jednak czasem brzydko ciemnieją podczas smażenia. Można temu zapobiec dzięki pewnemu trickowi.
Pieczarki, czyli smak i zdrowie na talerzu
Pieczarki są bardzo lubiane i niezwykle popularne w kuchni. Dusimy je, gotujemy i smażymy. Dodajemy do zup, sosów, mięs i zapiekanek. Są podawane jako dodatek do wielu dań obiadowych. Warto pamiętać, że są też zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam porcji witaminy C, witamin z grupy B, a do tego zapewnia nam dawkę przeciwutleniaczy.
Spożywanie pieczarek zapobiega osteoporozie, wzmacnia siłę mięśni i zapobiega stanom zapalnym w organizmie. Oprócz tego dobroczynnie wpływa na układ trawienny i ma działanie antynowotworowe. Dlatego jedzmy te grzyby na zdrowie. Jak je przygotować?
Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danieCo zrobić, by pieczarki nie ciemniały podczas smażenia?
Jedną z najbardziej popularnych metod przyrządzania pieczarek, jest ich smażenie. To szybki sposób na to, by te grzyby przygotować do dalszej obróbki. Potem mogą trafić do zapiekanek lub sosów. Jednak zdarza się, że początkowo jasne pieczarki, ciemnieją podczas smażenia.
Czy możemy temu zapobiec? Tak i możemy to zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy skropić pieczarki sokiem z cytryny. Musimy to zrobić przed smażeniem. Ten zabieg sprawi, że grzyby zachowają ładny kolor.
Sposoby na chrupiące pieczarki
Podczas smażenia pieczarki wydzielają dużo wody. To sprawia, że brak im chrupkości i stają się zbyt miękkie. Jednak na ten kulinarny kłopot też jest sposób. Jeśli zależy nam, by grzyby wyszły chrupiące, solimy je już po wyłączeniu palnika.
Tak przyrządzone pieczarki chrupiące i w ładnym kolorze bez przeszkód możemy wykorzystać w kuchni. Dostarczą nam smaku, ale też cennych wartości odżywczych. Posiłek z pieczarkami na pewno będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto przykrywać patelnię durszlakiem. Podawaliśmy przepis na zapiekankę o smaku gołąbków.
Źródło: haps.pl