Wrzucam liście laurowe do garnka i robię prosty syrop. Piję go całą zimę, już nie pamiętam, kiedy chorowałem
Syropy to bardzo niedoceniany rozdział naszej księgi kucharskiej. Sięgamy po nie zbyt rzadko, często traktujemy jako słodzik. To błąd. Jak pokazuje choćby te przepis, potrafią one być odpornościową bombą.
Syrop z liści laurowych
Skromne suche listki, które najczęściej lądują w rosole lub bigosie, potrafią być prawdziwymi bohaterami, jeśli tylko damy im szansę. Wystarczy kilka minut nad rondelkiem z wodą, by zmienić kilka liści laurowych w niesamowity syrop wspomagający odporność.
Dzieje się tak, ponieważ liście te mają wiele działań zbawiennych dla zdrowia. Regulują ciśnienie, wspierają pracę wątroby. Działają bakteriobójczo i grzybobójczo. A przy tym, jeśli zrobić z nich syrop, oddają smak, który rzadko degustujemy samodzielnie. Już samo to sprawia, że warto sięgnąć po ten przepis.
Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennieZagotuj liście laurowe z cukrem
Jest wiele metod przyrządzania różnego rodzaju syropów, jeden łatwiejszy od drugiego. W wypadku suszonych liści laurowych ważne jest, by nie przesadzić. Kiedy oddadzą za dużo smaku wodzie, na bazie której przygotujemy syrop, może on być zbyt intensywny.
Składniki
- 6 liści laurowych
- 6 łyżek cukru demerara lub miodu z małej pasieki
- Sok z dużej cytryny
Przygotowujemy syrop laurowy
Liście laurowe zalać ok. 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
Po upływie tego czasu liście wyjąć, a do wody wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Gotować do zredukowania i zagęszczenia syropu. Przelać do wyparzonej szklanej butelki i popijać łyżeczkę co 2-3 dni, zwłaszcza w okresie narażenia na infekcje.
Ta prosta sałatka jest pełna zdrowych składników. Domowa przyprawa do zupy to prawdziwy fenomen.