Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło
Fot. IG/katarzynabosacka

Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło

4 lipca 2024

Parówki często trafiają na talerze Polaków. Teraz temu produktowi postanowiła przyjrzeć się Katarzyna Bosacka. Wzięła pod lupę Berlinki i bardzo się zdziwiła. O sprawie napisała w swoich mediach społecznościowych.

Parówki Berlinki budzą zdziwienie

Parówki mogą budzić kontrowersje. Z jednej strony często są wybierane na śniadanie lub jako przekąska, a z drugiej strony skład parówek pozostawia wiele do życzenia . Sprawę poruszyła Katarzyna Bosacka, która posłuchała jednej ze swoich obserwatorek na Instagramie. Syn kobiety zauważył, że popularne Berlinki “smakują jakoś inaczej”.

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład tych lubianych parówek . Popularna dziennikarka napisała w mediach społecznościowych:

Nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła ich składu, bo coś mi “nie grało”. No i miałam rację! Popularne Berlinki zmieniły skład!

parówki
Fot. Canva/WDnet Studio
Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz w ten sposób

Berlinki mają nowy skład

Katarzyna Bosacka zauważyła, że skład parówek Berlinek jest nico inny, niż wcześniej. O swoich obserwacjach poinformowała na Instagramie:

Mięsa jest w nich tyle samo, czyli 71%, ale wcześniej była to tylko wieprzowina. Teraz mięsa wieprzowego jest 51%, a 20% stanowi kurczak

Znana dziennikarka dalej pyta:

Co jeszcze się zmieniło? Etykieta jest zdecydowanie krótsza. Nie ma już stabilizatorów, wzmacniacza smaku oraz tylu wypełniaczy. Została natomiast glukoza, sztuczne aromaty i konserwant- azotyn sodu

Konsumenci chcą lepszych parówek

Katarzyna Bosacka przekazała też, że to właśnie konsumenci wpłynęli na producenta Berlinek, by ten zmienił skład parówek . Postawiono na kurczaka w składzie i zrezygnowano z glutaminianu sodu. Dziennikarka napisała na Instagramie:

To na plus, ale mięsa nadal  jest w nich zaledwie 71%, a do tego kurczak jest po prostu tańszy niż wieprzowina (…) co prawda można również kupić parówki od innych producentów ze 100% zawartością mięsa, ale nie jest źle

Dziennikarka zapytała internautów o opinie na temat zmienionego składu parówek. Ci pisali na Facebooku:

Jeżeli jest krótszy skład, to chyba lepiej

Zmieniły skład. Są gorsze, dziwnie puchną w gotowaniu

Nowy skład to też certyfikat jako produkt bezglutenowy. Wcześniejsze “mogły zawierać gluten”

Pisaliśmy o poszukiwaniach najlepszego schabowego w Polsce przez Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na racuchy, które zawsze pysznie wychodzą.

Źródło: IG/katarzynabosacka, Facebook/Katarzyna Bosacka

Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie
To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy