Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło
Parówki często trafiają na talerze Polaków. Teraz temu produktowi postanowiła przyjrzeć się Katarzyna Bosacka. Wzięła pod lupę Berlinki i bardzo się zdziwiła. O sprawie napisała w swoich mediach społecznościowych.
Parówki Berlinki budzą zdziwienie
Parówki mogą budzić kontrowersje. Z jednej strony często są wybierane na śniadanie lub jako przekąska, a z drugiej strony skład parówek pozostawia wiele do życzenia . Sprawę poruszyła Katarzyna Bosacka, która posłuchała jednej ze swoich obserwatorek na Instagramie. Syn kobiety zauważył, że popularne Berlinki “smakują jakoś inaczej”.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład tych lubianych parówek . Popularna dziennikarka napisała w mediach społecznościowych:
Nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła ich składu, bo coś mi “nie grało”. No i miałam rację! Popularne Berlinki zmieniły skład!
Berlinki mają nowy skład
Katarzyna Bosacka zauważyła, że skład parówek Berlinek jest nico inny, niż wcześniej. O swoich obserwacjach poinformowała na Instagramie:
Mięsa jest w nich tyle samo, czyli 71%, ale wcześniej była to tylko wieprzowina. Teraz mięsa wieprzowego jest 51%, a 20% stanowi kurczak
Znana dziennikarka dalej pyta:
Co jeszcze się zmieniło? Etykieta jest zdecydowanie krótsza. Nie ma już stabilizatorów, wzmacniacza smaku oraz tylu wypełniaczy. Została natomiast glukoza, sztuczne aromaty i konserwant- azotyn sodu
Konsumenci chcą lepszych parówek
Katarzyna Bosacka przekazała też, że to właśnie konsumenci wpłynęli na producenta Berlinek, by ten zmienił skład parówek . Postawiono na kurczaka w składzie i zrezygnowano z glutaminianu sodu. Dziennikarka napisała na Instagramie:
To na plus, ale mięsa nadal jest w nich zaledwie 71%, a do tego kurczak jest po prostu tańszy niż wieprzowina (…) co prawda można również kupić parówki od innych producentów ze 100% zawartością mięsa, ale nie jest źle
Dziennikarka zapytała internautów o opinie na temat zmienionego składu parówek. Ci pisali na Facebooku:
Jeżeli jest krótszy skład, to chyba lepiej
Zmieniły skład. Są gorsze, dziwnie puchną w gotowaniu
Nowy skład to też certyfikat jako produkt bezglutenowy. Wcześniejsze “mogły zawierać gluten”
Pisaliśmy o poszukiwaniach najlepszego schabowego w Polsce przez Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na racuchy, które zawsze pysznie wychodzą.
Źródło: IG/katarzynabosacka, Facebook/Katarzyna Bosacka