To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Sezon na borówki zaczyna się na początku lipca. Właśnie dlatego musisz poznać przepis na doskonały deser. Ciasto z borówkami, jakie z niego zrobisz, zachwyci wszystkich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wielu twierdzi, że jest lepsze niż z najlepszych cukierni.
Owoce sezonowe najlepsze na ciasto
Letnie miesiące to gratka dla wszystkich tych, którzy kochają sezonowe owoce. Ryneczki i targowiska są wtedy po brzegi wypełnione truskawkami, malinami i innymi owocami. Jednym z nich są borówki, na które sezon rozpoczyna się właśnie teraz.
A to dobry pretekst, aby z tego owocu przyrządzić doskonałe ciasto. Zachwyca ono nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Zrób je koniecznie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu i o jego doskonałości przekonaj się sama.
Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patentBorówki i składniki na ciasto
Smak ciasta bierze się przede wszystkim z borówek, które nadadzą mu słodyczy i soczystości. Potrzebne są także składniki, z których przygotujesz ciasto. Znajdziesz je wraz z gramaturami na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później upiecz z nich ciasto z borówkami. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Bombowa Kuchnia, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 150 g borówek
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 opakowania budyni śmietankowych
- ½ szklanki oleju
- sól
Przepis na ciasto z borówkami
Do miski wsyp mąkę oraz trzy łyżki cukru. Wsyp także cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj pięć żółtek oraz masło. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto. ⅓ ciasta oddziel i umieść je w lodówce.
Większy kawałek rozwałkuj i przyłóż do prostokątnej foremki. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę. Do miski wlej pięć białek i ubij je ze szczyptą soli za pomocą miksera na pianę. Wsyp ¾ szklanki cukru oraz zawartość dwóch opakowań budyniu. Wlej olej i ponownie wymieszaj składniki.
Umyte borówki oprósz w mące i ułóż je na podpieczonym spodzie ciasta. Wyłóż na nią masę z białek i równomiernie ją rozprowadź. Mniejszy kawałek z lodówki zetrzyj na tarce, a powstałymi wiórkami obsyp wierzch ciasta. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ostudzone krój na kawałki i podawaj rodzinie. Sprawdź przepis na inny doskonały deser oraz zobacz, jak zrobić placki z cukinii.