Bosacka zdradziła całą prawdę o truskawkach. "To mit"
Truskawki znowu znalazły się na celowniku Katarzyny Bosackiej. Tym razem edukatorka wzięła na tapet kwestię mycia smakowitego owocu. Wraz z ekspertami rozwiała wątpliwości dotyczące obecności pestycydów w oczyszczonym produkcie. Płukanie w roztworze sody oczyszczonej wcale nie jest rozwiązaniem.
Bosacka obala mit o myciu truskawek
Sezon na truskawki obfituje w publikacje przypominające o konieczności mycia owocu. Choć jest to sprawą dość oczywistą, wiele jest głosów, że zwykłe płukanie należy zastąpić moczeniem w dwóch roztworach: octu i sody oczyszczonej.
Okazuje się jednak, że wysiłek nasz może być zbyteczny i jedyne, co zyskamy to większe zużycie wody w naszym gospodarstwie domowym. Sytuację wyjaśniła ekspertka zapytana przez dziennikarkę TVN Style.
Domowe mycie truskawek nie usuwa wszystkich pestycydów
Artykuły doradzające prowadzenie płukania truskawek zalecają by najpierw. Najpierw należy moczyć truskawki w mieszance wody z octem (3:1) przez 5 minut, a potem wykąpać je w roztworze sody oczyszczonej (1 łyżeczka proszku na 1 litr płynu). Taka mikstura ma pomóc usunąć bakterie i pestycydy.
Informacja niestety nie jest prawdziwa. Zapytana przez Bosacką badaczka, dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeska DetoxED — Bądź Detoxed, wypowiada się w tej kwestii jednoznacznie:
Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy — czytamy w poście opublikowanym przez Bosacką na Instagramie.
Krótki wpis uzupełniony jest linkiem do publikacji, w której wykazane zostało, że skuteczność moczenia truskawek w mieszance z dodatkiem sody oczyszczonej nie jest wcale wyraźnie wyższa niż zwykłe płukanie owoców wodą. Jak zatem postępować w przypadku ulubionych owoców, by pestycydów nie spożywać?
Ekologiczne truskawki nie mają pestycydów
Bosacka nie zostawia swoich odbiorców w sytuacji bez wyjścia. Zaleca zakup owoców ze sprawdzonych ekologicznych upraw , które nie stosują tych środków podczas uprawy. Na taki wydatek nie pozwolimy sobie jednak zbyt często.
Truskawki dobrej jakości warto zatem w pełni wykorzystać. Nie tylko można pominąć żmudne mycie, ale też usuwanie szypułek. Zielone elementy są jadalne i zdrowe. Unikajmy też stosowania ciepłej wody do płukania.
Źródło: IG/katarzynabosacka, stronakuchni