Smakosze.pl Przepisy Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
canva/Dar1930

Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

11 stycznia 2022

Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku.

Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu . Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na pomarańczowe kluski śląskie z kurkumą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki mąki owsianej, ryżowej lub pszennej

  • szklanka purée z marchewki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana świeża bazylia

  • rozdrobnione listki natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Rozdrobnione ziemniaki łączymy z purée z marchewki.

Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i zioła prowansalskie, a następie wsypujemy mąki. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. W razie potrzeby podsypujemy mąką — masa nie powinna kleić się do rąk.

Formujemy okrągłe kluski z dziurką. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy do niej przygotowane kluski. Gotujemy je na niewielkim ogniu, do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

Podajemy polane oliwą z oliwek zmieszaną ze świeżo posiekanymi ziołami. Do klusek będzie także pasował sos grzybowy . Smacznego.

Kluski śląskie z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strawberryskyvegan

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy