Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku.
Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu . Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na pomarańczowe kluski śląskie z kurkumą
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
4 łyżki mąki owsianej, ryżowej lub pszennej
-
szklanka purée z marchewki
-
1 łyżeczka kurkumy
-
zioła prowansalskie
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekana świeża bazylia
-
rozdrobnione listki natki pietruszki
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Rozdrobnione ziemniaki łączymy z purée z marchewki.
Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i zioła prowansalskie, a następie wsypujemy mąki. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. W razie potrzeby podsypujemy mąką — masa nie powinna kleić się do rąk.
Formujemy okrągłe kluski z dziurką. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy do niej przygotowane kluski. Gotujemy je na niewielkim ogniu, do czasu aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy polane oliwą z oliwek zmieszaną ze świeżo posiekanymi ziołami. Do klusek będzie także pasował sos grzybowy . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: strawberryskyvegan