Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?
Ciasta z kremem i torty wymagają przygotowania puszystego i lekkiego biszkoptu, który nie tylko nie opadnie, ale też będzie równy. Jednym ze sposobów gwarantujących sukces jest dodanie do masy łyżki octu. Ten prosty paten z powodzeniem stosowały nasze babcie, a ich biszkopty zachwycały gości. Spróbujcie i wy.
Niedawno podpowiadaliśmy co zrobić, by uniknąć nasączania biszkoptu. Zdradzaliśmy też trik, który sprawi, że ciasto nie opadnie. Tym razem proponujemy nową recepturę z dodatkiem octu. Dodatek ten zwiększy szansę na to, że biszkopt wyjdzie puszty i nie oklapnie po wyjęciu z pieca. Sprawdźcie koniecznie.
Przepis na delikatny biszkopt
Składniki:
6 dużych jaj
150 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza, wybierając grzanie tylko od dołu. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do dużej miski.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy je trzepaczką, aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier.
Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy, aż się połączą. Porcjami wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 35-40 minut.
Gdy wbity patyczek będzie suchy, wyłączamy grzanie. Biszkopt studzimy, stopniowo wysuwając go z piekarnika. Gdy będzie chłodny, dzielimy go na 3 blaty, nasączamy i przekładamy wybranym kremem.
Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis, porady.interia