Smakosze.pl
Przygotowanie ciasta na biszkopt

canva/JanJBrand

Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasta z kremem i torty wymagają przygotowania puszystego i lekkiego biszkoptu, który nie tylko nie opadnie, ale też będzie równy. Jednym ze sposobów gwarantujących sukces jest dodanie do masy łyżki octu. Ten prosty paten z powodzeniem stosowały nasze babcie, a ich biszkopty zachwycały gości. Spróbujcie i wy.

Niedawno podpowiadaliśmy co zrobić, by uniknąć nasączania biszkoptu. Zdradzaliśmy też trik, który sprawi, że ciasto nie opadnie. Tym razem proponujemy nową recepturę z dodatkiem octu. Dodatek ten zwiększy szansę na to, że biszkopt wyjdzie puszty i nie oklapnie po wyjęciu z pieca. Sprawdźcie koniecznie.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane

Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatny biszkopt

Składniki:

  • 6 dużych jaj

  • 150 g mąki tortowej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g cukru

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza, wybierając grzanie tylko od dołu. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do dużej miski.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy je trzepaczką, aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier.

Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy, aż się połączą. Porcjami wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 35-40 minut.

Gdy wbity patyczek będzie suchy, wyłączamy grzanie. Biszkopt studzimy, stopniowo wysuwając go z piekarnika. Gdy będzie chłodny, dzielimy go na 3 blaty, nasączamy i przekładamy wybranym kremem.

Ocet w miseczce

Ocet sprawi, że biszkopt nie opadnie

Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >