Bratowa zdradziła mi swój przepis na kalafiorową. Ziemniaki zastępuje o wiele zdrowszym składnikiem
Kalafior ma wiele zastosowań w polskiej kuchni. Można go ugotować i podawać jako dodatek do obiadu, czy dodać go do sałatki. Z kalafiora warto też przyrządzić pyszną zupę. Polecam przepis mojej bratowej, która ziemniaki zastąpiła niezwykle zdrowym produktem. Ta zupa kalafiorowa będzie smakowała całej rodzinie.
Kalafior jest idealny na letni obiad
Kalafior jest zdrowym i smacznym warzywem. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i K. Jedzenie kalafiora dostarczy nam też wapnia, fosforu, magnezu i potasu. To zdrowe warzywo będzie dobrym źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.
Jedzenie kalafiora spowalnia proces starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Kalafior wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni przed bakteriami, infekcjami i nowotworami. Polecam przepis mojej bratowej na zupę kalafiorową. Jest smaczna, zdrowa, a ziemniaki zastąpiła wartościową kaszą jaglaną.
Jak przygotować zupę kalafiorową z kaszą jaglaną?
Składniki:
- kalafior
- seler
- marchew
- pietruszka
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 50 dag piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i usuń szumowiny. Dodaj oczyszczony seler, marchew, pietruszkę i gotuj około 30 minut. Kalafior podziel na różyczki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą i czosnkiem.
Do garnka dodaj zawartość patelni, a także kaszę jaglaną, sól i pieprz. Gotuj, aż kasza i kalafior będą miękkie. Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Podaj posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
Kasza jaglana to samo zdrowie
Ziemniaki w zupie kalafiorowej mojej bratowej zostały zastąpione kaszą jaglaną. Jest ona jedną z najzdrowszych i najstarszych kasz. Dostarcza nam witamin z grupy B i witamin E i K. Oprócz tego jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, manganu, potasu, magnezu i miedzi.
Kasza jaglana jest też znakomitym źródłem białka i kwasu foliowego. Obniża ciśnienie krwi, zły cholesterol i ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Doskonale zaspokaja głód, zapobiega przejadaniu się i zmniejsza ryzyko powstania kamieni żółciowych. Naprawdę warto ją jeść. Pisaliśmy o tanim obiedzie z kalafiora. Podawaliśmy też przepis na kalafior z pysznym dodatkiem.
Źródło: gotujwstylueko.pl, smaker.pl