Smakosze.pl Przepisy Bratowa zdradziła mi swój przepis na kalafiorową. Ziemniaki zastępuje o wiele zdrowszym składnikiem
Canva/Dar1930

Bratowa zdradziła mi swój przepis na kalafiorową. Ziemniaki zastępuje o wiele zdrowszym składnikiem

27 lipca 2023

Kalafior ma wiele zastosowań w polskiej kuchni. Można go ugotować i podawać jako dodatek do obiadu, czy dodać go do sałatki. Z kalafiora warto też przyrządzić pyszną zupę. Polecam przepis mojej bratowej, która ziemniaki zastąpiła niezwykle zdrowym produktem. Ta zupa kalafiorowa będzie smakowała całej rodzinie.

Kalafior jest idealny na letni obiad

Kalafior jest zdrowym i smacznym warzywem. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i K. Jedzenie kalafiora dostarczy nam też wapnia, fosforu, magnezu i potasu. To zdrowe warzywo będzie dobrym źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.

Jedzenie kalafiora spowalnia proces starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Kalafior wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni przed bakteriami, infekcjami i nowotworami. Polecam przepis mojej bratowej na zupę kalafiorową. Jest smaczna, zdrowa, a ziemniaki zastąpiła wartościową kaszą jaglaną.

Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach

Jak przygotować zupę kalafiorową z kaszą jaglaną?

Składniki:

  • kalafior
  • seler
  • marchew
  • pietruszka
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i usuń szumowiny. Dodaj oczyszczony seler, marchew, pietruszkę i gotuj około 30 minut. Kalafior podziel na różyczki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą i czosnkiem.

Do garnka dodaj zawartość patelni, a także kaszę jaglaną, sól i pieprz. Gotuj, aż kasza i kalafior będą miękkie. Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Podaj posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Kasza jaglana to samo zdrowie

Ziemniaki w zupie kalafiorowej mojej bratowej zostały zastąpione kaszą jaglaną. Jest ona jedną z najzdrowszych i najstarszych kasz. Dostarcza nam witamin z grupy B i witamin E i K. Oprócz tego jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, manganu, potasu, magnezu i miedzi.

Kasza jaglana jest też znakomitym źródłem białka i kwasu foliowego. Obniża ciśnienie krwi, zły cholesterol i ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Doskonale zaspokaja głód, zapobiega przejadaniu się i zmniejsza ryzyko powstania kamieni żółciowych. Naprawdę warto ją jeść. Pisaliśmy o tanim obiedzie z kalafiora. Podawaliśmy też przepis na kalafior z pysznym dodatkiem.

zupa kalafiorowa
Canva/Hirurg

Źródło: gotujwstylueko.pl, smaker.pl

Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia
Cukinia jest gorzka? Lepiej wyrzuć ją do kosza, możesz sobie poważnie zaszkodzić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy