Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.07.2023 18:16

Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej

przepis na kalafiora
Materiał YouTube z kanału KAZAN

Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.

Ten przepis na kalafiora przypadnie do gustu każdemu

Warzywo z dodatkiem czosnku i papryki serwuje się w w słonecznej Hiszpanii. To właśnie stamtąd pochodzi poniższy przepis na kalafiora. Kilka składników łączy się w obłędnie smakująca potrawę. Aromat, który roznosi siew  kuchni jest nie do zapomnienia. 

Kalafior podany z niecodziennymi dodatkami jest banalnie prosty do przygotowania. Nie zajmuje także zbyt dużo czasu. Wystarczy podgotować warzywo, a następnie wymieszaj je w aromatycznej mieszance. Spróbuj go raz, a nie pożałujesz.

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Przepis na kalafiora bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Kilka prostych kroków do przygotowania najlepszego przepisu na kalafiora

Kalafiora oczyść z niejadalnych części. Podziel go na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki soli i wrzuć warzywo na wrzątek. Gotuj przez ok. 2 minuty.

Czosnek do przepisu na kalafiora drobno posiekaj. Przez chwilę podsmażaj go na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie do czosnku dodaj łyżeczkę wędzonej papryki i wymieszaj całość.

Ugotowanego kalafiora odsącz z wody. Dorzuć go do zawartości patelni. Oprósz danie solą oraz pieprzem i starannie wymieszaj składniki, cały czas podsmażając.

Kiedy kalafior będzie dokładnie obtoczony przyprawami, zdejmij go z ognia. Warzywo przełóż na talerz. Przed podaniem udekoruj go posiekaną natką pietruszki. Złocisty kalafior z czosnkiem i papryką najlepiej smakuje podany od razu po przyrządzeniu. Nieprzyjemny zapach wydzielany przez kalafiora możesz zniwelować tym prostym składnikiem. Warzywo z powodzeniem uświetni swoim smakiem popularną surówkę.

różyczki kalafiora.png
Canva / thomas-bethge

Źródło: YouTube KAZAN