Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego
Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.
Białe i beżowe jajka
O tym, że jajka występują w gamie kolorów od białego po brązowe wiemy dość dobrze. Często jednak nie zwracamy na to uwagi, a przypominamy sobie w okolicach Wielkanocy, poszukując idealnie jasnych jaj na kraszanki.
Nie jest to z naszej strony lekkomyślność, jako konsumenci nie mamy bowiem powodu, by obawiać się w kuchni jednych albo drugich. Choć podział na ciemne i jasne pieczywo jest linią między tym, co zdrowe, a tym, co mniej – z jajkami ta zasada nie działa. Niezależnie od koloru skorupki, są one równie wartościowe .
Powód brązowienia jajek
Pigment zawarty w skorupce świadczy tylko o jednym: o umaszczeniu kury . Jajka dziedziczą po mamie swój kolor, dlatego ciemne kury znoszą jajka o ciemnej karnacji, a białe jajka pochodzą od białych kur. Reszta jest kwestią preferencji klientów.
To właśnie nasze decyzje zakupowe sprawiły, że w Polsce choćby dominują ciemne jajka . Jest to nie do wyobrażenia choćby dla Amerykanów, którzy uważają je za mniej zdrowe . Być może stoi za tym przekonanie, że na jasnej skorupce lepiej widać – i łatwiej domyć – zabrudzenia.
Białe jajka bardziej opłacalne
Okazuje się, że swoje preferencje mają jednak także hodowcy jaj. Chodzi tu o pieniądze , i to być może niemałe . Brązowe jajka są przeważnie większe, ale pochodzą również od większych kur. Te zaś zużywają więcej paszy, zajmują większe klatki, a przy tym znoszą tygodniowo mniej jajek niż białe odmiany .
Różnica ta ma sprawić, że w ciągu najbliższych lat będziemy odchodzili od brązowych jajek na rzecz tych białych, które są zwyczajnie tańsze w produkcji . Sugestię taką wyraził Henner Schönecke z Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj. Jego wypowiedź dla gazety „Bild” cytuje Zielona Interia. Jego zdaniem zmiana ma się dokonać w ciągu najbliższych pięciu lat. Czas pokaże, czy tak się stanie – możemy jednak być spokojni, że o białe jajka do naszych kraszanek będzie tylko łatwiej.
Dowiedz się też o zdrowotnych właściwościach rabarbaru i niejadanej często części rzodkiewki .