Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 2 składników. Wyglądają i smakują jak z renomowanej cukierni
Trudno o prostszy przepis na deser niż te kuleczki z dwóch składników. Nie trzeba ich nawet piec. Wystarczy, że spędzą chwilę w lodówce i są gotowe do jedzenia. W cukierni takich nie dostaniesz.
Deserowe kuleczki
Pod względem składników przepis ten przypomina recepturę na czekoladę w uproszczonej wersji. Świetnie sprawdzi się jako szybka w przygotowaniu przekąska, kiedy nie ma w domu nic, czym można poczęstować nieoczekiwanych gości.
Jego atutem jest też fakt, że oba składniki – mleko z puszki i suche kakao – to produkty o bardzo dużej trwałości. W związku z tym łatwo je mieć w swojej kuchni. Oprócz tych dwóch składników naszych kuleczek mamy już tylko elementy dekoracji – np. różnego rodzaju posypki.
Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"Kakaowa przekąska
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szybkie i proste na youtube. Autorzy przygotowują tam dwie wersje kulek: obtoczone w kakao i w kolorowej posypce. Możemy jednak sięgnąć po jeszcze więcej możliwości. Należą do nich wiórki kokosowe czy posiekane orzechy.
Składniki
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego
- 70 g kakao
- Do dekoracji: kakao do obtoczenia, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, siekane orzechy itp.
Deser bez pieczenia
Mleko zagęszczone wlewamy do rondelka i na delikatnym ogniu podgrzewamy, aż zacznie delikatnie się gotować. Zestawiamy je z gazu. Na rondelku opieramy sitko i przesiewamy pierwszą łyżkę kakao.
Niezwłocznie po dodaniu kakao intensywnie mieszamy je z mlekiem drewnianą łyżką. Kiedy dobrze się połączą, przesiewamy kolejną łyżkę kakao. Masa będzie stopniowo gęstniała, a mieszanie będzie coraz trudniejsze. Ważne jest jednak, by składniki dobrze się połączyły.
Niewielkie naczynie, najlepiej silikonową foremkę, wykładamy folią spożywczą. przekładamy do niej masę i lekko ubijamy. Przykrywamy folią tak, by masa nie miała kontaktu z powietrzem. Odstawiamy naczynie do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie masę wyjmujemy z naczynia i rozwijamy z folii. Dzielimy masę na równe części wielkości kęsów, które chcemy przygotować. Rolujemy z ciasta kulki i obtaczamy je dokładnie, lekko dociskając, w wybranych posypkach. Gotowe przekąski odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na kluski z mięsem z rosołu oraz najlepszą surówkę z młodej kapusty.