Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.04.2024 10:21

Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać

rzodkiewki
Fot. Facebook/Kocham Gotowac

Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw. 

Rzodkiewka pełna smaku i zdrowia

Rzodkiewki wyróżniają się pięknym kolorem, który zachęca, by sięgnąć po te warzywa. Pełne są żelaza, manganu, miedzi i witamin, co doskonałe wpływa na układ krwionośny. Warto też wiedzieć, że jedzenie rzodkiewek hamuje rozwój bakterii i grzybów. Te warzywa polecane są dla osób z niedokrwistością. Jednak zwykle zjadamy czerwoną cześć warzyw, a liście wyrzucamy.

 Przestańmy to robić, bo liście rzodkiewek są bardzo zdrowe. Pełne witaminy C, żelaza i wapnia, mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować radzi, by z liści rzodkiewki przyrządzić apetyczne pesto. Jego przepis znajdziesz na stronie Kocham Gotować na Facebook'u. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

pesto
Fot. Facebook/Kocham Gotowac
Wydrążam pomidory i wypełniam tą masą. W kilkanaście minut mam najlepsze śniadanie

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki z przepisu Piotra Ogińskiego?

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • olej roślinny
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • parmezan

Odrywamy liście rzodkiewki i przekładamy je do wrzątku i zaraz do bardzo zimnej wody. Na gorącą i suchą patelnię wrzuć płatki migdałowe i je upraż. Przesyp je do blendera, a na patelnię wlej trochę oleju i wrzuć ząbki czosnku. 

Gdy nabierze złotego koloru, to wraz z olejem przekładamy go do blendera. Dodajemy liście rzodkiewki, starty parmezan, sok z cytryny i olej. Wszystkie składniki blendujemy. Po chwili intensywnie zielone pesto jest już gotowe. 

Do czego pasuje pesto z liści rzodkiewki?

Przepis od Piotra Ogińskiego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pesto z liści rzodkiewki będzie smakować z makaronem, daniami z ryżu i kaszy. Można pesto użyć do pieczywa lub pieczonych warzyw.

Niejedna sałatka zyska na smaku dzięki temu dodatkowi. Pesto z liści rzodkiewki zrobisz szybko. Będzie pysznym i zdrowym elementem twojej diety. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab z wybornym nadzieniem. Podawaliśmy też przepis na domową chałkę z budyniem.

Źródło: Facebook/Kocham Gotowac