Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać
![rzodkiewki](https://images.iberion.media/images/1920/rzodkiewki_9bef75f9e0.jpg)
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Rzodkiewka pełna smaku i zdrowia
Rzodkiewki wyróżniają się pięknym kolorem, który zachęca, by sięgnąć po te warzywa. Pełne są żelaza, manganu, miedzi i witamin, co doskonałe wpływa na układ krwionośny. Warto też wiedzieć, że jedzenie rzodkiewek hamuje rozwój bakterii i grzybów. Te warzywa polecane są dla osób z niedokrwistością. Jednak zwykle zjadamy czerwoną cześć warzyw, a liście wyrzucamy.
Przestańmy to robić, bo liście rzodkiewek są bardzo zdrowe. Pełne witaminy C, żelaza i wapnia, mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować radzi, by z liści rzodkiewki przyrządzić apetyczne pesto. Jego przepis znajdziesz na stronie Kocham Gotować na Facebook'u. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_c423323ac2.jpg)
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki z przepisu Piotra Ogińskiego?
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 4 łyżki płatków migdałowych
- olej roślinny
- 5 ząbków czosnku
- sok z cytryny
- parmezan
Odrywamy liście rzodkiewki i przekładamy je do wrzątku i zaraz do bardzo zimnej wody. Na gorącą i suchą patelnię wrzuć płatki migdałowe i je upraż. Przesyp je do blendera, a na patelnię wlej trochę oleju i wrzuć ząbki czosnku.
Gdy nabierze złotego koloru, to wraz z olejem przekładamy go do blendera. Dodajemy liście rzodkiewki, starty parmezan, sok z cytryny i olej. Wszystkie składniki blendujemy. Po chwili intensywnie zielone pesto jest już gotowe.
Do czego pasuje pesto z liści rzodkiewki?
Przepis od Piotra Ogińskiego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pesto z liści rzodkiewki będzie smakować z makaronem, daniami z ryżu i kaszy. Można pesto użyć do pieczywa lub pieczonych warzyw.
Niejedna sałatka zyska na smaku dzięki temu dodatkowi. Pesto z liści rzodkiewki zrobisz szybko. Będzie pysznym i zdrowym elementem twojej diety. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab z wybornym nadzieniem. Podawaliśmy też przepis na domową chałkę z budyniem.
Źródło: Facebook/Kocham Gotowac
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/b_A_b_52de9bebc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![deser z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/jablka_3ed5bdf29e.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_7399ae51f3.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![borówka amerykańska](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T090900_716_a342fe7a83.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_ze_skrzypu_polnego_53ea1dce7e.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![Natalia Kukulska](https://images.iberion.media/images/origin/Natalia_Kukulska_1f88ce11ab.jpg)
![Tomasz Wolny](https://images.iberion.media/images/origin/Tomasz_Wolny_fot_KA_Pi_F_cb55b14945.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![zmarła nauczycielka](https://images.iberion.media/images/origin/arcaion_pixabay_6ba0b1c7d8.jpg)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)