Smakosze.pl Przepisy Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik
Canva / lisaaMC ; Instagram @magdagessler_official

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

6 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.

Buraczki zasmażane pomysłu Magdy Gessler

Buraki jako takie są warzywem bardzo zdrowym. Zawierają w sobie liczne pierwiastki oraz witaminy. Ponieważ wiele z nich jest rozpuszczalna w tłuszczach, właśnie na tłuszczu radzi przesmażyć je Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram. Dzięki temu zawarte w nich pożyteczne składniki staną się lepiej przyswajalne.

Bosacka przeczytała skład herbaty i się wściekła. Od razu zaapelowała do wszystkich

Przepis na buraczki zasmażane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 600 g buraków ćwikłowych
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • sól, cukier, pieprz czarny, kminek
  • ocet jabłkowy

Pyszne i zdrowe buraczki zasmażane Magdy Gessler krok po kroku

Warzywa na buraczki zasmażane umyj i przełóż do garnka . Zalej je zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na ogniu . Gotuj przez ok. 45-60 minut, do momentu aż zmiękną .

Miękkie buraki ostaw do ostygnięcia . Następnie warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kiedy uporasz się z burakami, obierz i drobno pokrój cebulę .

Na patelni dobrze rozgrzej łyżkę smalcu ze skwarkami . Na tłuszcz wrzuć cebulę i smaż ją z niewielkim dodatkiem soli . Oprósz warzywo mąką i dodaj starte buraki. Całość smaż do chwili, kiedy woda puszczona przez buraki nieco odparuje .

Buraczki zasmażane dopraw do smaku . Uważaj z dodatkiem soli, bowiem była ona użyta już podczas smażenia cebuli. Gotową potrawę podawaj na ciepło do ulubionych dań mięsnych . Buraczki doskonale smakują także po ponownym odgrzaniu . Własny patent na warzywa na ciepło ma znana i lubiana Ewa Wachowicz . Tę metodę na buraczki do obiadu stosowano już wiele lat temu .

smalec ze skwarkami.png
Canva / Aneta_Gu

Źrodło: shareinfo

Poszedł do Ikei na śniadanie. Cena naleśników zwala z nóg
Szokujące wyznanie Gessler. Kuchenne Rewolucje znikną z anteny?
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy