Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.11.2022 23:25

Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika

buraczki zasmażane
Canva / congerdesign z Pixabay

Zasmażane buraczki są jednym z najbardziej popularnych obiadowych dodatków. Słodkawy smak serwowanych na ciepło warzyw przez laty uświetniało się dodatkiem podsmażonej słoniny. Dziś przypominamy ten nieco zarzucony dawny zwyczaj.

Słoninę do zasmażanych buraczków dodaje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy stopić tłuszcz i na nim usmażyć warzywa. Przygotowanie takich klasycznych buraczków jest więc bardzo proste, a smakuje wybornie.

Przepis na wyborne zasmażane buraczki

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 50 g słoniny

  • 1 duże kwaśne jabłko

  • 1 łyżeczka mąki

  • sól i cukier do smaku

Jak przygotować wyjątkowe zasmażane buraczki ze słoniną

Warzywa na zasmażane buraczki ugotuj w wodzie. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je (nie zapomnij założyć na dłonie gumowych rękawiczek) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Buraki przełóż do dużej miski. Aby gotowe buraczki zasmażane były przyjemnie gęste, dosyp do startych warzyw łyżeczkę mąki. Następnie dołóż obrane i starte na grubych oczkach jabłko oraz dopraw masę solą oraz cukrem.

W garnku wytop tłuszcz ze słoniny. Kiedy tłuszcz dobrze się rozgrzeje, dołóż wszystkie składniki na buraczki zasmażane i gotuj przez kilka minut, energicznie mieszając całość. Gotowe buraczki zasmażane możesz przyprawić chrzanem lub 2 łyżkami śmietany. Spróbuj koniecznie tych niezwykłych buraczków z octem balsamicznym. Buraki są również doskonałym składnikiem kotletów mielonych.

Canva / witoldkr1
Canva / witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Gospodyni, Wydanie III. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1979