Smakosze.pl Porady Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość
canva/Kitzzeh

Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

12 września 2023

Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.

Siekanie cebuli może być proste

Do tej pory cebulę przekrajałam na pół, a następnie nacinałam w kratkę . Tak przygotowane warzywo kroiłam w plasterki, zyskując drobną kostkę. Podczas tej czynności łzawiły mi jednak oczy, a cebula pod koniec krojenia zaczynała się rozpadać . Doprowadzało mnie to do szału, poprosiłam wiec o pomoc zaprzyjaźnionego kucharza .

Rozdrobnienie warzywa metodą pokazaną przez znajomego kucharza nie jest skomplikowane. Nie tylko obejdzie się bez łez i pociętych palców, ale też wymagać będzie dużo mniej czasu. Ponadto warzywo aż do ostatniego kawałeczka pozostanie w jednym kawałku, co ułatwi całą operację . Szczegółowo procedurę opisujemy w dalszej części artykułu.

Proste siekanie cebuli.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minutowe Sztuczki DIY
Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na później

Cebulę można pokroić w prosty sposób

Co trzeba zrobić? Przede wszystkim przygotujecie ostry nóż . Beż niego nawet najlepszy trik będzie bezużyteczny. Przyda się też oczywiście deska do krojenia . Gdy wszystko gotowe, pora zabrać się za siekanie.

Zaczynam od ułożenia cebuli na desce korzeniem do góry. To kluczowe w technice cięcia, która ma nie dopuścić do pojawienia się łez. Właśnie w tej części warzywa zgromadzone są substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny efekt .

Teraz wystarczy gęsto nacinać cebulę z góry na dół, rozpoczynając kilka milimetrów poniżej korzenia. Gdy już zatoczymy pełne koło wokół tego elementu, obracamy warzywo na bok i tniemy je w plastry. Szybko uzyskamy drobną kostkę.

Jak wykorzystywać cebulę?

Siekanie cebuli pojawia się w wielu przepisach. Warzywo zwykle zostaje podsmażone, choć czasem jak np. w przypadku tatara , dodaje się je na surowo. Można jednak zrobić z niego wiele smakołyków do zjedzenia solo.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na podanie cebuli. Sprawdźcie koniecznie jak zapiec ją z dodatkiem przypraw . Być może skuszą was też chrupiące cebulowe krążki — to idealna przekąska imprezowa.

Krojenie cebuli proste.jpg
canva/dbalinda
Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Pokroiłam pomidory, zalałam olejem i włożyłam do piekarnika. Nie mogłam uwierzyć, jak dobre wyszły
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy