Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość
Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.
Siekanie cebuli może być proste
Do tej pory cebulę przekrajałam na pół, a następnie nacinałam w kratkę . Tak przygotowane warzywo kroiłam w plasterki, zyskując drobną kostkę. Podczas tej czynności łzawiły mi jednak oczy, a cebula pod koniec krojenia zaczynała się rozpadać . Doprowadzało mnie to do szału, poprosiłam wiec o pomoc zaprzyjaźnionego kucharza .
Rozdrobnienie warzywa metodą pokazaną przez znajomego kucharza nie jest skomplikowane. Nie tylko obejdzie się bez łez i pociętych palców, ale też wymagać będzie dużo mniej czasu. Ponadto warzywo aż do ostatniego kawałeczka pozostanie w jednym kawałku, co ułatwi całą operację . Szczegółowo procedurę opisujemy w dalszej części artykułu.
Cebulę można pokroić w prosty sposób
Co trzeba zrobić? Przede wszystkim przygotujecie ostry nóż . Beż niego nawet najlepszy trik będzie bezużyteczny. Przyda się też oczywiście deska do krojenia . Gdy wszystko gotowe, pora zabrać się za siekanie.
Zaczynam od ułożenia cebuli na desce korzeniem do góry. To kluczowe w technice cięcia, która ma nie dopuścić do pojawienia się łez. Właśnie w tej części warzywa zgromadzone są substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny efekt .
Teraz wystarczy gęsto nacinać cebulę z góry na dół, rozpoczynając kilka milimetrów poniżej korzenia. Gdy już zatoczymy pełne koło wokół tego elementu, obracamy warzywo na bok i tniemy je w plastry. Szybko uzyskamy drobną kostkę.
Jak wykorzystywać cebulę?
Siekanie cebuli pojawia się w wielu przepisach. Warzywo zwykle zostaje podsmażone, choć czasem jak np. w przypadku tatara , dodaje się je na surowo. Można jednak zrobić z niego wiele smakołyków do zjedzenia solo.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na podanie cebuli. Sprawdźcie koniecznie jak zapiec ją z dodatkiem przypraw . Być może skuszą was też chrupiące cebulowe krążki — to idealna przekąska imprezowa.