Smakosze.pl

canva/AMSStudioAMS, dulezidar

Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

11 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Natka pietruszki urozmaici niejedno dania. Zazwyczaj jednak potrzebujemy tylko jej listków. Jak szybko i skutecznie oddzielić je od łodygi? Pomoże nam w tym…tarka do jarzyn. 

Listki natki pietruszki wzbogacają dania

Nie raz już z pewnością mozolnie odrywaliście listki natki pietruszki od twardej łodygi. Choć ta część zieleniny też jest jadalna, nie do wszystkich dań będzie pasowała. Możemy ją z powodzeniem wrzucić do rosołu czy innej zupy lub sosu, ale już w sałatkach będzie przeszkadzała.

Na szczęście istnieje prosty patent na szybki oddzielenie części twardej i miękkiej natki pietruszki. Gdy go zobaczyłam, od razu się ucieszyłam. Potrzebna jest bowiem tylko tarka do jarzyn. Co trzeba zrobić? Opisuję w dalszej części artykułu.

Natka pietruszki w tarce.jpg
TikTok/declutterpl
Szybki obiad z kurczakiem

Ten obiad robię zawsze, gdy nie mam czasu na gotowanie. Zajmuje chwilę i wymaga jedynie 4 składników

CZYTAJ DALEJ

Przełóżcie natkę pietruszki przez tarkę

Choć pomysł wydaje się absurdalny, jest nad wyraz skuteczny. Suchą natkę pietruszki wystarczy podzielić na pojedyncze gałązki, a każdą z nich przełożyć przez większe oczko tarki.

Przeciągnięcie jej  przy ostrej części urządzenia sprawi, że listki odejdą od łodygi z łatwością, a my będziemy mogli je opłukać i wykorzystać do potraw. Pozostałe części warto zamrozić na bulion z resztek

Dlaczego warto używać natki pietruszki?

Zielona część warzywa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Znajdziemy w niej zarówno witaminę C, jak i żelazo, którego wchłanianie ułatwia. To także bogate źródło beta-karotenu, kwasu foliowego i flawonoidów.

Nie warto zatem unikać natki pietruszki. Wrzucajcie ją do sałatek, dodawajcie do past kanapkowych i zup. Spróbujcie koniecznie bezmięsnego rosołu z tym dodatkiem. Być może skusi was też pesto — jest idealne do makaronu.

@declutterpl Szybki sposób na oddzielenie listków od łodygi pietruszki 👍 Lubisz pietruszkę? #pietruszka #gotowanie #porady #trik #kuchnia #dom #tiktokuczy #domowo ♬ Toxic Pony - ALTÉGO & Britney Spears & Ginuwine

Źródło: kuchnia.fakt, TikTok/declutterpl

Zupa z zielonych warzyw

Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

CZYTAJ DALEJ
krupnik

Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >