Chciałam spróbować zrobić coś innego niż kotlety. Wyszło mi znakomicie
Czy znudziły Ci się kotlety? Jeśli tak, to skorzystaj z mojego przepisu na smaczny obiad. Pierś z kurczaka pełna jest apetycznego nadzienia i rozpływa się w ustach. Taki obiad będzie kulinarnym hitem.
Pyszne danie zamiast kotletów
Zwykle na obiad przyrządzałam kotlety. Rodzina za nimi przepadała i chętnie sięgała po dokładkę. Jednak to danie w końcu się wszystkim znudziło. Dlatego postanowiłam spróbować zupełnie inne danie z piersi z kurczaka.
Mięso pełne jest wyrazistego nadzienia z sera, czosnku i koperku. Okazało się kulinarnym hitem, a rodzina zajada się, aż im się uszy trzęsą. Polecam wszystkim przepis na znakomite nadziewane roladki z piersi z kurczaka. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube To jest pyszne. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić nadziewane roladki z piersi z kurczaka?
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- koperek
- 100 g masła
- bazylia
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 100 g sera żółtego
- 100 g parmezanu
Przygotowanie dania zacznij od przekrojenia piersi z kurczaka wszerz. Delikatnie je rozbij, dopraw pieprzem i posiekaj koperek. Zetrzyj ser żółty i wymieszaj go w misce z koperkiem i czosnkiem. Parmezan wyłóż na talerz, dosyp bułkę tartą, a do oddzielnej miski wbij jajko. Rozmieszaj je.
Na mięsie rozsmaruj masło, połóż ser z koperkiem i zawiń. Roladki obtocz w jajku i bułce tartej . Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami lub pieczywem.
Pysznie nadziane roladki zachwycają smakiem
Danie jest niezwykle chrupiące, ale też soczyste i mięciutkie. Pyszne nadzienie z sera, czosnku i koperku rozpływa się w ustach i sprawia, że pierś z kurczaka smakuje wyjątkowo . Ta potrawa jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo efektowna. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety, przyrządź nadziewane roladki z piersi z kurczaka.
Gwarantuję, że danie szybko zniknie z talerzy. Ten smak pamięta się długo, a ja często do niego wracam. Taki obiad to kulinarny strzał w 10. Wszystkim polecam ten doskonały przepis. Pisaliśmy o wyjątkowym sposobie gotowania kopytek. Radziliśmy, jak ugotować gulasz z żurawiną.
Źródło: YouTube/@Esistlecker
Zdjęcia: screen YouTube/@Esistlecker