Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do gulaszu te pyszne kuleczki. Zbiera pochwały nawet od teściowej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.02.2024 20:15

Dodaję do gulaszu te pyszne kuleczki. Zbiera pochwały nawet od teściowej

gulasz
Canva/Jobrestful

Czy lubisz gulasz? To danie często gości na moim stole. Wszystko przez kuleczki pełne smaku i dobroczynnych właściwości. Dodaje je do gulaszu, a potrawą zajada się nawet teściowa i chwali smak tego aromatycznego dania.

Gulasz z żurawiną pełen smaku i witamin

Gulasz jest daniem, za którym przepada moja rodzina. Soczyste mięso w sosie pełnym smaku często podaje na obiad. Jednak jakiś czas temu nieco zmodyfikowałam znany przepis. Teraz do gulaszu dodaję żurawinę. Wzbogaca ona wspaniale smak i wiele dobroczynnych wartości dla naszego zdrowia.

Żurawina pomaga zwalczyć infekcje i przeziębienie, co jest ważne szczególnie zimą. Zawiera sporo witaminy C i charakterystyczny smak, który doskonale łączy się z mięsem w gulaszu. Polecam każdemu przepis na gulasz z tym zdrowym dodatkiem. 

gulasz
Canva/Westbury
Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu

Jak zrobić gulasz z żurawiną?

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka wołowa
  • słodka papryka
  • 4 łyżki śmietany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ¼ szklanki czerwonego wina

Przygotowanie gulaszu zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę, przełóż je do miski, dosyp mąkę i przyprawy. Wymieszaj i podsmaż na patelni. Przełóż do rondla, wlej 1 litr wody, kostkę rosołową i przyprawy. Podsmaż cebulę i czosnek. Dołóż do rondla z mięsem i zagotuj. 

Wlej wino, dodaj ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Dołóż pokrojone jabłko, żurawinę, liść laurowy i duś kolejne 20 minut. Następnie zdejmij z ognia i zrób sos ze śmietany i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj. 

Gulasz z żurawiną na zimowy obiad

Gulasz z żurawiną ma lekko kwaskowaty smak i jest bardzo aromatyczny. Podaj go z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Sprawdzi się zimą, bo danie doskonale rozgrzewa i syci. Taki gulasz cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem.

Rodzina się nim zajada i chwali oryginalny smak. Polecam przepis dzięki, któremu przyrządzisz wartościowy posiłek na kilka dni. Pisaliśmy o taniej i zdrowej rybie, którą warto włączyć do diety. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z mortadelą rodem z PRL. 

Canva/deeaf
Canva/deeaf

Źródło: doradcasmaku.pl