Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.02.2024 22:39

Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz

kopytka
Canva/@MichalLudwiczak

Pewnie umiesz, zrobić idealne ciasto na kopytka, ale z całą pewnością nie wiesz jak je ugotować. Dzięki tej metodzie będą miękkie i rozpływające. Sprawdź to, bo już nigdy nie zrobisz inaczej. 

Kopytka najlepsze do sosu

Najlepszym dodatkiem do gęstego i mięsnego sosu są dodatki ziemniaczane. Oczywiście możesz podawać po prostu ugotowane ziemniaki, ale smaczniej będzie, zrobić z nich coś lepszego. W grę wchodzą kluski śląskie lub pyzy. Ale i tak pierwsze miejsce zajmują kopytka.

Te małe kluseczki przypominające włoskie gnocchi. Są od nich o wiele smaczniejsze, bo są nasze swojskie. I dużo lepiej łączą się z sosami. Nie zastanawiaj się dłużej tylko, gotuj ziemniaki i robimy kopytka.

ziemniaki.jpg
Canva/@Iamthatiam
Dodaję do gulaszu te pyszne kuleczki. Zbiera pochwały nawet od teściowej

Gotuj według zasady "pół na pół"

Aby kopytka były miękkie i rozpływające się ustach należy ugotować je według zasady “pół na pół”. Polega ona na gotowaniu kopytek w wodzie i mleku w stosunku jeden do jeden. Oznacza to, że na litr wody potrzebujesz litr mleka. Dzięki temu będą pyszne. Sprawdź, potrzebne składniki i zaczynamy robić kopytka.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobii
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • woda
  • mleko

 

Przepis na kopytka

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Ugotuj je do miękkości. Odcedzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Przełóż je do miski. Wsyp do nich przesianą mąkę i wbij jajko. Wsyp szczyptę soli. Wszystkie składniki ręcznie wymieszaj na gładką masę. Dopilnuj, aby nie było grudek.

Ziemniaczaną masę podziel na części. A następnie stwórz z nich wałki o grubości 3 centymetrów. Pokrój na kawałki o szerokości 1 centymetra

Do garnka wlej wodę oraz mleko. Każdemu płynu musi być tyle samo. Wsyp trochę soli i zagotuj. Do wrzącej wody wkładaj kopyta i gotuj do momentu wypłynięcia. Kopytka ugotowane metodą “pół na pół” gotowe. Mięciutkie prawda? Sprawdź, jaka ryba jest najtańsza i najzdrowsza oraz jak zrobić niesamowity deser z bananów

mleko.jpg
Canva/@luyag