Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez ograniczeń. Są w nim wszystkie ulubione słodycze mojej rodziny. Nie możemy przestać go jeść
Canva

Ciasto bez ograniczeń. Są w nim wszystkie ulubione słodycze mojej rodziny. Nie możemy przestać go jeść

6 lutego 2024

Ten przepis na ciasto jest prosty ale bardzo bogaty. Kolejne warstwy można zastępować ulubionymi, ale kiedy połączymy ze sobą wszystkie wybrane opcje, nikt nie będzie poszkodowany. Ciasto zniknie z talerzy w ciągu chwili.

Ciasto ze wszystkim

Biszkoptowy spód, masy kremowe i owocowe. Wszystko to znajduje się w tym przysmaku. Wygląda na skomplikowany w przygotowaniu, ale to tylko pozory! Tak naprawdę wymaga jedynie podstawowych umiejętności kuchennych.

Warto przygotować od razu większą blachę takiego ciasta. Zawarty w nim balans słodyczy, kwasowości i kremowego posmaku jest uzależniający. Świetnie działa też kontrast różnych struktur ciasta – biszkoptu, warstwy kremowej i galaretki.

ciasto warstwowe
fot. Canva
Zrobiłem zapiekankę według przepisu Kuronia. Nie wierzyłem, że tak proste składniki dadzą tak pyszny efekt

Pieczemy ciasto bez ograniczeń

Przepis wykorzystuje warstwę galaretki z owocami. Jeśli chcemy zamiast tego zrobić ciasto z większą ilością kremu, możemy zmodyfikować proporcje i użyć dżemu ze słoika.

Składniki

  • 7 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 150 g mąki
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremówki 30%
  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 opakowania galaretki
  • 100 g owoców leśnych (mogą być z mrożonki)
  • sok z cytryny
  • Wybrane dekoracje

Pieczemy ciasto ze wszystkim

Wybijamy jajka do miski, oddzielając białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną masę. Powoli, ciągle ubijając, dodajemy cukier. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli, ciągle mieszając na niskich obrotach, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. C iasto wlewamy do blaszki i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni . Lekko studzimy.

Przestudzony biszkopt przekrawamy z grubości na dwa blaty . Jeden zostawiamy w formie. Mikserem ubijamy kremówkę, dodajemy partiami mascarpone i łączymy na jednolitą masę. Część masy wykładamy na biszkopt i smarujemy dokładnie.

W osobnym naczyniu przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do przestudzenia . Owoce miksujemy i wykładamy do formy ze spodem ciasta. Zalewamy galaretką owocową i odstawiamy do stężenia. Na sztywną już galaretkę wykładamy drugą część masy kremowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Po wierzchu smarujemy pozostałą częścią mascarpone i dekorujemy według uznania. Można położyć tu kolejną warstwę galaretki, można położyć owoce lub posypać wiórkami czekoladowymi.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne wafelki przekładane oraz ciasto czekoladowe .

ciasto przekładaniec
fot. Canva
Całe życie źle robiłem schabowe. Teraz rodzina błaga o dokładki. Jeden składnik zmienia wszystko
Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy