Całe życie źle robiłem schabowe. Teraz rodzina błaga o dokładki. Jeden składnik zmienia wszystko
Duszenie schabu nie jest, wydawałoby się, niczym niezwykłym. Ale wszystko zmienia nie tylko dodatek, którego rzadko używamy, lecz także połączenie dwóch sposobów, które równie rzadko idą w parze. Ten przepis odkrywa na nowo kotlety schabowe.
Schabowe smażone i duszone
Hasło „schabowy” przywołuje przed oczy obraz złociście panierowany kotlet smażonego na maśle. Trudno się dziwić. To wydanie wieprzowiny należy do najbardziej rozpowszechnionych w polskiej kuchni. Wiadomo, że jeśli panierujemy, to smażymy. Panierowanie mięsa rzadko idzie w parze z duszeniem.
A już zwłaszcza z takim duszeniem. Gęsty śmietanowy sos nabiera dzięki niemu nowego wymiaru. Staje się nieco lżejszy i wyrazistszy w smaku dzięki użyciu maślanki – dobrze znanego nam produktu, który ma znacznie więcej obliczy i charakteru, niż nam się wydaje.
Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisuPanierowane duszone kotlety
Przepis, który prezentujemy, jest prosty, ale duszenie mięsa zajmuje nieco czasu. Ale naprawdę warto! Kiedy spodziewamy się gości, możemy wcześniej przygotować mięso, a następnie zostawić je na maleńkim ogniu i pozwolić dusić się bardzo powoli.
Składniki
- 1 kg grubo pokrojonych wieprzowych kotletów schabowych (najlepiej z kostką)
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka maślanki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 g mąki
- 2 łyżki masła
- Przyprawy: papryka, granulowany czosnek
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Dusimy kotlety schabowe w maślance
Paprykę, czosnek, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kotlety. Odstawiamy je na 10 minut, by przeszły smakiem przypraw. Rozgrzewamy trochę oleju na głębokiej patelni. Kotlet obtaczamy w mące (3-4 łyżki mąki zostawiamy do zasmażki) i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony, tak, by kotlety były złociste. Po podsmażeniu zdejmujemy je na talerz.
Teraz na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Dusimy, aż zacznie lekko brązowieć i dodajemy czosnek. Po minucie takiego podsmażania robimy trochę miejsca na patelni, rozgrzewamy masło, a kiedy się roztopi, dodajemy do niego 3-4 łyżki mąki. Smażymy, aż stanie się lekko brązowa.
Na patelnię powoli wlewamy bulion, ciągle mieszając, by składniki dobrze się połączyły. Dusimy sos przez kilkanaście minut, by bulion mocno się zredukował. Na patelnię wkładamy z powrotem mięso, dodajemy maślankę i pół szklanki wody. Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy przez ok. 25-30 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub bulionu. To, co zdejmiemy z patelni, jest najlepszą wersją schabowych, jaką znamy!
Wypróbuj też przepisy na żeberka marynowane w kawie i niezwykłe ciasto czekoladowe.