Zrobiłem zapiekankę według przepisu Kuronia. Nie wierzyłem, że tak proste składniki dadzą tak pyszny efekt
Zapiekanka, którą zaprezentował Jakub Kuroń, to kwintesencja polskich smaków. Jej proste składniki z łatwością można dostać w każdym sklepie, ale warto najpierw zajrzeć do lodówki. Zapiekanka jest zawsze świetną okazją, by wykorzystać produkty zapomniane i wzgardzone, zalegające głębiej na półkach chłodziarki.
Zapiekanka Jakuba Kuronia
Kiełbasa z cebulą i papryką zapieczona w potrawie jednogarnkowej na bazie ryżu. Ta bardzo polska potrawa wpada w sam środek kategorii domowych smaków. To jedzenie, które natychmiast przywołuje poczucie swojskości, bezpieczeństwa i komfortu, a także leczy smutki.
Tego typu cudami raczyły nas nasze babcie, kiedy wpadaliśmy w odwiedziny, zwłaszcza w tygodniu – bo niedziela zarezerwowana jest dla rosołu i schabowych. Warto wrócić do tych smaków, bo zazwyczaj oznaczają one szybkie, pyszne i pożywne dania, niezastąpione w zabieganych dniach.
Taką sałatkę podpatrzyłem w internecie. Podam na ostatki zamiast gyrosa lub jarzynowejZapiekanka z kiełbasą i ryżem
Kuroń pokazuje tu zestawienie najbardziej klasyczne. Warto jednak pamiętać, że w zapiekance jak w miłości – wszystkie chwyty dozwolone. Zajrzyjmy więc do lodówki w poszukiwaniu czegoś, co dobrze by się w niej (w zapiekance, nie w miłości) odnalazło. Na pewno coś takiego się znajdzie.
Składniki
- 200 g ryżu
- 400 g kiełbasy
- 2 papryki
- 300 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 125 ml śmietany
- 4 jajka
- 100 g tartego żółtego sera
- 50 ml oleju
- natka pietruszki
- pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
- sól, pieprz
Zapiekany ryż z kiełbasą
Wypłukany ryż gotujemy we wrzątku co najmniej 5 minut (a nawet nieco dłużej, jeśli używamy brązowego) i cedzimy. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę i obrane pomidory – w kostkę, a czosnek siekamy.
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju wrzucamy kolejno cebulę, paprykę i pomidory. Po kilku minutach dodajemy czosnek i kiełbasę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni, wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Do miseczki z ryżem wlewamy połowę bulionu, mieszamy i również przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy hojnie papryką i mieszamy ze sobą składniki.
Z pozostałych składników: śmietany, reszty bulionu, roztrzepanego jajka, żółtego sera i posiekanej natki pietruszki, robimy w osobnym naczyniu zalewę do zapiekanki. Dokładnie rozmieszaną wylewamy na zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Obserwujemy zapiekankę, w razie potrzeby skracając czas pieczenia. TO, co wyjmiemy z pieca, zaskakuje bogactwem smaku.
Wypróbuj też przepisy na ekspresowe pączki z ciasta francuskiego i żeberka pieczone w marynacie z kawy.