Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.02.2024 21:33

Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu

Pączki z ciasta francuskiego
youtube.com/@kuchniamagdy

Choć zdecydowanie odświętny, tłusty czwartek nie jest niestety w Polsce dniem wolnym od pracy. Dlatego dla wszystkich zabieganych mamy przepis na pączki, których usmażenie trwa dosłownie chwilę. Sztuczka polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego.

Naprawdę szybkie pączki

Owszem, pączki z ciasta francuskiego to poważne wykroczenie wobec tradycji tego podniosłego dnia. Ale cóż – zawsze można sobie powiedzieć, że lepsze takie niż żadne. A jeśli mamy czas, by tłusty czwartek poświęcić na cukiernicze popisy, może miejsce dla tych nietypowych pączków znajdzie się obok, a nie zamiast tradycyjnych?

Zwłaszcza, że – jak łatwo się będzie za chwilę przekonać – takie pączki to dosłownie chwila roboty. Wystarczy przygotować proste dwuwarstwowe oponki z ciasta francuskiego i nadziać je bitą śmietaną.

Nadziewanie pączków
youtube.com/@kuchniamagdy
Przepis na te wafle znalazłem w zeszycie babci. Są lepsze niż inne desery

Ciasto francuskie na ratunek

Przepis jest naprawdę ekspresowy dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, które łatwo kupić w każdym sklepie. Nadziewamy je zwykłą bitą śmietaną z odrobiną aromatu waniliowego. Kanał Kuchnia Magdy, z którego przepisu zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu, pomija aromatyzowanie śmietany.

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Olej do smażenia

Przygotowujemy pączki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie z jednego opakowania rozkładamy na stolnicy i delikatnie wałkujemy. Dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem, a na wierzch układamy drugą warstwę ciasta i leciutko dociskamy. Podczas smażenia, dwie warstwy zostaną w ten sposób rozdzielone i będzie można faszerować pączki.

Z podwójnej warstwy ciasta francuskiego wycinamy kółka foremką o średnicy ok. 8 cm. Kółka układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron, aż będą złociste.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na bitą śmietanę. W boku pączka robimy niewielką dziurkę i faszerujemy bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego.

Wypróbuj również przepisy na ciasto czekoladowo-bananowe i turecki przysmak na bazie marchewki.

smażenie pączków
youtube.com/@kuchniamagdy