Smakosze.pl Przepisy Ciasto na naleśniki robię bez grama mąki. Smakują 100 razy lepiej, niż tradycyjne
Fot. shutterstock/Jolanta Beinarovica

Ciasto na naleśniki robię bez grama mąki. Smakują 100 razy lepiej, niż tradycyjne

10 października 2024

Oto przepis na bezglutenowe naleśniki, które nie zawierają mąki pszennej. Placki spaja tu zupełnie inny składnik. Dzięki temu są bogatsze w białko kosztem węglowodanów, lekkie i pysznie kremowe w smaku. Koniecznie musisz ich spróbować.

Naleśniki bez mąki

Czy to w obiadowej wersji na słono, czy na słodko na śniadanie , takie naleśniki sprawdzają się co najmniej równie dobrze jak tradycyjne. Dzięki serowi placki są pełniejsze w smaku. Cała reszta przepisu jest zbliżona do tradycyjnego.

Twaróg w naleśnikach nie tylko dodaje smaku, lecz także, a może przede wszystkim, wpływa na strukturę dania. Ser spajamy w nich mąką ziemniaczaną , co zmienia go w puszystą, ale zwartą masę. Najlepiej napowietrzyć ją nieco w mikserze, ale i bez tego wyjdą one bardzo smaczne.

naleśniki z bananem

Weź karton mleka i wbij w niego wykałaczkę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Naleśniki z twarogiem

Oczywiście w zależności od zastosowania – w słodkim lub słonym daniu – ciasto na naleśniki słodzimy lub nie. Najlepsze wychodzą na słodko, z cukrem i cynamonem , a podawane ze śmietaną, owocami i domową nutellą ze zmiksowanego dojrzałego awokado, miodu i kakao.

Składniki

  • 180 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Naleśniki serowe

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Twaróg kruszymy w misce i wyrabiamy robotem, by trochę go napowietrzyć. Dodajemy szczyptę soli, jajko, a następnie masło .

Ciągle mieszając, do masy dosypujemy skrobię i cukier, a także cynamon. Dolewamy partiami mleko, by składniki równomiernie się łączyły.

Na koniec partiami dosypujemy skrobię i wyrabiamy ciasto na jednolitą, dość rzadką masę . W razie potrzeby rozrzedzamy ją mlekiem lub wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cieniutką warstwą masła klarowanego. Podajemy z ulubionym farszem. W wersji na wytrawnie można pominąć cukier i cynamon.

Wypróbuj też przepisy na owsiankę z chipsami bananowymi i jajecznicę bez smażenia .

naleśniki w dużych ilościach na raz

Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz
Weź pomidora i zaklej go taśmą. Szkoda, że nie poznałam tego wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy