Weź pomidora i zaklej go taśmą. Szkoda, że nie poznałam tego wcześniej
Pomidory oddajemy do surówek, sosów i zup. Bywa, że kupimy ich za dużo i wówczas się psuję. Jednak warto wtedy wziąć taśmę i warzywo zakleić. Efekt każdego zaskoczy.
Pomidory jedz na zdrowie
Pomidory najlepiej smakują latem, jednak sięgamy po nie przez cały rok. Te lubiane warzywa kładziemy na kanapkach, dodajemy do makaronów, sosów i surówek. Są składnikiem zapiekanek i zup. Pomidory dostarczają nam witamin A, C, K i B6. Jedzenie tych warzyw pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny i odpornościowy.
Pomidory wspomagają trawienie i dobrze wpływają na wygląd skóry. Lubimy ich smak, jednak zdarza się, że pomidorów kupujemy za dużo. Warzywa mogą się psuć i przez to marnować. Jednak teraz można temu zapobiec. Jak przedłużyć świeżość warzyw? To proste! Sposób możesz zobaczyć na kanale YouTube Smart Fox. Stamtąd pochodzi zdjęcie główne użyte w artykule.
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwyconaPomidor i taśma klejąca
Zbyt dużo pomidorów oznacza jedno. Niektóre z tych warzyw się zepsują i prawdopodobnie trafią do kosza na śmieci. Jak przedłużyć świeżość warzyw? Musimy przygotować taśmę klejącą i oderwać kawałek. Przyklejamy go do górnej części szypułki.
Ten sposób sprawi, że pomidor nie dojrzeje zbyt szybko, a tym samym się nie zepsuje. Dzięki temu możemy go dłużej przechowywać. Przedłużamy świeżość warzyw i tak zabezpieczonego pomidora możemy przechowywać nawet 2 tygodnie. Pomidory wytrzymają dłużej i zjemy je ze smakiem w odpowiednim momencie.
Przedłuż świeżość warzyw
Sposób z taśmą klejącą jest wart polecenia. Kawałek taśmy sprawia, że pomidory nie dojrzewają tak szybko. Dłużej pozostaną zdatne do jedzenia. Gdy chcemy przedłużyć świeżość brokułów, trzeba wstawić je do szklanki z wodą, a dopiero potem do lodówki. Pamiętajmy, że z sałaty musimy usunąć najpierw liście, które nie wyglądają dobrze.
Powinniśmy dolną łodygę sałaty zawinąć w ręcznik papierowy. Zwilżamy, odciskamy z wody, pozbywamy się papieru i zawijamy w folie spożywczą. Warzywo wkładamy do lodówki. Marnowanie żywności jest ogromnym problemem. Według Banków Żywności w Polsce marnujemy około 4,8 miliona ton jedzenia. To oznacza, że każdy z nas wyrzuca średnio około 75 kg żywności. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach na mięso i warzywa w sieci sklepów Dino. Polecaliśmy sposób na miękkie mięso na gulasz.