Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Suszę i dodaję rano do owsianki. To moje ulubione śniadanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.10.2024 07:00

Suszę i dodaję rano do owsianki. To moje ulubione śniadanie

owsianka
Fot. Canva/minadezha

Oto przepis pokazujący, jak niezwykłym daniem jest owsianka. Nie dość, że to jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Dodatkowo jest też niezwykle otwarta na dodatki i zmiany smaków, które sprawiają, że może nigdy się nie znudzić.

Owsianka z chipsami bananowymi na śniadanie

Według wielu osób, w tym części dietetyków, owsianka to śniadanie idealne. Niski indeks glikemiczny, stosunkowo wysoka zawartość błonnika i dobry smak sprawiają, że można łatwo i szybko ją przyrządzić, a po zjedzeniu czuć się sytym przez wiele godzin.

Dla niektórych barierą jest jednak struktura takiego śniadania. Rzadka owsianka ma postać zupy mlecznej, gęsta – jest jednorodną masą, której brakuje odpowiedniej faktury. Stąd właśnie potrzeba przybierania jej w dodatki. Oto jedna z propozycji na takie śniadanie: owsianka z kokosem i domowymi chipsami bananowymi.

chipsy bananowe
Fot. Canva
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosa

Owsianka z bananem i kokosem

Chipsy bananowe to nie tylko niedoceniana przekąska, zdrowa alternatywa dla ziemniaczanych chrupek na imprezowym stole. To także świetny dodatek do deserów albo właśnie do śniadania z owsianki. Gotowe chipsy łatwo kupić, ale niemal równie łatwo zrobić je w domu.

Banany wystarczy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie układamy je na blaszce wysmarowanej masłem i posypujemy cynamonem. Suszymy przez ok. 4 godziny w temperaturze 60-70 stopni z termoobiegiem.

Składniki

  • 80 g płatków owsianych
  • 100 g suszonych bananów
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • Cynamon do smaku

Owsianka na śniadanie

Płatki owsiane i wiórki kokosowe wrzucamy do niewielkiego rondelka i zalewamy mlekiem. Aby uzyskać rzadką owsiankę, dodajemy wodę – nawet drugie tyle, co mleka, według uznania. Płatki gotujemy do miękkości. Zwykłe wymagają dłuższego czasu gotowania niż górskie – nawet do 10 minut.

Pod koniec gotowania śniadania owsiankę słodzimy miodem i przyprawiamy cynamonem. Mieszamy. Kiedy przyprawy są już dobrze rozprowadzone, dodajemy banany i jeszcze raz delikatnie mieszamy przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na pieczeń marynowaną w herbacie i napar z jabłek i liści laurowych.

owsianka z bananem
Fot. Canva