Suszę i dodaję rano do owsianki. To moje ulubione śniadanie
Oto przepis pokazujący, jak niezwykłym daniem jest owsianka. Nie dość, że to jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Dodatkowo jest też niezwykle otwarta na dodatki i zmiany smaków, które sprawiają, że może nigdy się nie znudzić.
Owsianka z chipsami bananowymi na śniadanie
Według wielu osób, w tym części dietetyków, owsianka to śniadanie idealne. Niski indeks glikemiczny, stosunkowo wysoka zawartość błonnika i dobry smak sprawiają, że można łatwo i szybko ją przyrządzić, a po zjedzeniu czuć się sytym przez wiele godzin.
Dla niektórych barierą jest jednak struktura takiego śniadania. Rzadka owsianka ma postać zupy mlecznej, gęsta – jest jednorodną masą, której brakuje odpowiedniej faktury. Stąd właśnie potrzeba przybierania jej w dodatki. Oto jedna z propozycji na takie śniadanie: owsianka z kokosem i domowymi chipsami bananowymi.
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosaOwsianka z bananem i kokosem
Chipsy bananowe to nie tylko niedoceniana przekąska, zdrowa alternatywa dla ziemniaczanych chrupek na imprezowym stole. To także świetny dodatek do deserów albo właśnie do śniadania z owsianki. Gotowe chipsy łatwo kupić, ale niemal równie łatwo zrobić je w domu.
Banany wystarczy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie układamy je na blaszce wysmarowanej masłem i posypujemy cynamonem. Suszymy przez ok. 4 godziny w temperaturze 60-70 stopni z termoobiegiem.
Składniki
- 80 g płatków owsianych
- 100 g suszonych bananów
- 150 ml mleka
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- Cynamon do smaku
Owsianka na śniadanie
Płatki owsiane i wiórki kokosowe wrzucamy do niewielkiego rondelka i zalewamy mlekiem. Aby uzyskać rzadką owsiankę, dodajemy wodę – nawet drugie tyle, co mleka, według uznania. Płatki gotujemy do miękkości. Zwykłe wymagają dłuższego czasu gotowania niż górskie – nawet do 10 minut.
Pod koniec gotowania śniadania owsiankę słodzimy miodem i przyprawiamy cynamonem. Mieszamy. Kiedy przyprawy są już dobrze rozprowadzone, dodajemy banany i jeszcze raz delikatnie mieszamy przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na pieczeń marynowaną w herbacie i napar z jabłek i liści laurowych.