Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.10.2024 09:03

Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest 100 razy lepszy

jajecznica
Fot. Shutterstock/David Bokuhvala

Jajecznica bez smażenia? Tak, to możliwe. Co więcej, dzięki tej metodzie najsłynniejsze śniadanie świata wychodzi wyjątkowo kremowe i delikatne.

Jajecznica bez smażenia

Alternatywne sposoby przygotowania jajecznicy to może niekoniecznie osobna gałąź sztuki kulinarnej, ale z pewnością popularne hobby. W internecie można znaleźć setki porad na nawet najbardziej nietypowe zestawienia, od jajek z białkiem na miękko leżakowanych w gorącej wodzie po jajka w koszulkach przygotowane w mikrofalówce.

Jednym z takich przepisów jest jajecznica bez smażenia, a dokładniej – gotowana w wodzie. Przepis taki może nie przyspiesza przygotowania śniadania, ale z pewnością je udoskonala. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnej i kremowej jajecznicy o bardzo jednorodnej strukturze.

jajecznica
fot.Canva
Suszę i dodaję rano do owsianki. To moje ulubione śniadanie

Jajka na śniadanie

Jak przystało na jajecznicę, przepis ten jest ekstremalnie prosty, jeśli chodzi o listę składników. Ponieważ śniadanie to gotujemy bez tłuszczu, możemy już na talerzu wzbogacić ją o lyżkę dobrej oliwy. Sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju oleje, których nie używamy do smażenia, np. rydzowy, z pestek dyni i podobne prozdrowotne specyfiki.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy lub zdrowego oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz

Śniadanie bez smażenia

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Jajka wybijamy do miseczki i bardzo dokładnie roztrzepujemy. Masa powinna być puszysta i jednolita.

Ustawiamy moc palnika tak, by woda nie wrzała zbyt mocno. Mieszamy ją łyżką tworząc wir, podobnie jak się to robi przy gotowaniu jajek w koszulkach. Do takiej zmąconej wody wlewamy jajka.

Jajecznicę gotujemy aż wypłynie na powierzchnię, przez ok. 30-40 sekund. Po tym czasie delikatnie zlewamy nadmiar wody. Kiedy zredukujemy jej ilość w garnku, delikatnie przekładamy jajecznicę na sitko lub durszlak. Pomocna może okazać się łyżka cedzakowa.

Po odsączeniu przekładamy jajecznicę na talerz i polewamy odrobiną oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na owsiankę z chipsami bananowymi i orzeszki z kremem.

jajecznica z wody
fot. Canva