Ciasto Toffi na herbatnikach i bez pieczenia
Ciasto toffi dla niektórych łakomczuchów jest z pewnością spełnieniem marzeń, gdyż jego smak jest nie do pobicia. Tym razem prezentujemy recepturę, która pozwala cieszyć się nim bez pieczenia. Ciasto toffi na herbatnikach zachwyca delikatną konsystencją oraz silnym smakiem i aromatem słodkiego wypełnienia.
Ciasto toffi bez pieczenia za każdym razem robi piorunujące wrażenie na gościach, którym podano je jako deser. Niezależnie od okazji całość prezentuje się wybornie i z powodzeniem można przygotować je na ważne i oficjalne uroczystości.
Bez wątpienia największą zaletą tego ciasta, zaraz po pysznym smaku, jest brak konieczności pieczenia go w piekarniku. Dzięki temu można znacznie oszczędzić na czasie oraz pracy, w końcu po złożeniu wszystkich składników wystarczy schować je do lodówki. Po kilku godzinach oczekiwania ciasto jest gotowe i można się zajadać.
Przepis na ciasto toffi bez pieczenia
Składniki:
-
1 opakowanie krakersów
-
1 opakowanie herbatników
-
1 puszka kajmaku
-
pół tabliczki gorzkiej czekolady
-
500 ml mleka
-
500 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
pół kostki masła
-
cukier puder
-
2 jajka
Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Połowę mleka zagotuj z masłem, a drugą połowę płynu wymieszaj z jajkami, obiema mąkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Przelej masę do wrzącego mleka i gotuj, aż masa zgęstnieję.
Mocno schłodzoną śmietanę wlej do chłodnej miski i ubij ją na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder oraz resztę cukru waniliowego. Gdy cukier się rozpuści, zakończ miksowanie. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie formy ułóż warstwę z herbatników, posmaruj je masą budyniową, a na jej wierzchu ustaw warstwę słonych krakersów . Te przykryj warstwą kajmaku, ponownie ułóż krakersy i rozłóż na nich bitą śmietanę. Zetrzyj czekoladę na wiórki i obsyp nimi ciasto. Schowaj je do lodówki na całą noc. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje przepis na puszyste i wyrośnięte ciasto drożdżowe z masłem orzechowym.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: najsmaczniejsze