Ciasto ucierane z jabłkami według siostry Anastazji
Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.
Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.
Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła . Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.
Przepis na ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji
Składniki na ciasto ucierane (blacha o wymiarach 25x36 cm):
-
5 jajek M
-
300 g cukru
-
300 g mąki pszennej
-
kostka margaryny
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto biszkoptowe:
-
4 jajka M
-
150 g mąki tortowej 450
-
110 g cukru
-
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-
5 dużych jabłek
-
200 g marmolady owocowej
-
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji?
Na początku przygotuj ciasto ucierane: białka oddziel od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z ciastem, odstaw.
Przygotuj ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, następnie po 1 żółtku i mieszaj. Do masy dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszaj łyżką.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w plastry, wydrąż środki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto ucierane, poukładaj jabłka, posmaruj marmoladą.
Źródło zdjęcia: canva/COSKUNA Na górę wylej masę biszkoptową i wstaw do piekarnika, piecz 50 minut. Po ostudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.