Najlepsze z najlepszych - jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji
Macie ochotę na smaczne, niezwykłe i apetyczne ciasto? Zapraszamy was na najlepsze z najlepszych — jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji. Do jego przygotowania wykorzystacie składniki, które zimą z pewnością macie pod ręką. Jest przy nim trochę pracy, ale smak ciasta i zadowolenie najbliższych wam wszystko wynagrodzi.
Jabłka doskonale komponują się z orzechami. Pierwsze są słodko-kwaśne i soczyste, drugie chrupiące i aromatyczne. Jak pokazuje siostra Anastazja, z tego duetu można wyczarować coś naprawdę pysznego i kuszącego. Zobaczcie zresztą na zdjęciu, jak apetycznie wygląda to ciasto. Pochodzi ono z kanału Słodka Cukierenka na YouTube.
Najlepsze z najlepszych — jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji
Składniki:
na ciasto orzechowe:
7 jajek
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
7 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag mielonych orzechów włoskich
na ciasto krucho — drożdżowe z jabłkami:
4 dag
1 łyżka cukru pudru
15 dag masła
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1-2 łyżki tartej bułki
na krem budyniowy:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
25 dag masła
na polewę:
10 dag czekolady deserowej
3 dag masła
4 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie ciasta
Na ciasto orzechowe białka ubij ze szczyptą cukru. Dalej ubijaj, wsypując cukier i dodając po jednym żółtku. Połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w 180 st. C. Wystudź, przekrój na dwa cienkie blaty.
Pokruszone drożdże rozmieszaj z cukrem pudrem. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, sól, śmietanę i drożdże. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i przełóż ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, lekko odciśnij. Rozłóż je na cieście drożdżowym, posyp cynamonem i tartą bułką. Przykryj drugą częścią ciasta drożdżowego. Piecz ok. 40 min w 180 st. C. Wystudź.
Na masę odlej 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej do zagotowanego mleka, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj, by było puszyste. Dalej ucieraj, dodając do niego łyżkami zimny budyń.
Na polewę czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i śmietankę. Podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Na jeden blat orzechowy wyłóż połowę kremu budyniowego, przykryj ciastem krucho-drożdżowym z jabłkami. Posmaruj resztą kremu budyniowego, przykryj drugim blatem orzechowym, polej polewą, posyp posiekanymi orzechami. Po więcej przepisów na ciasta z jabłkami i orzechami zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować ciasto Orzechowa Dama, a także jak zrobić ciasto z jabłkami.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zpierwszegotloczenia